U NATO bombardovanju pre 22 godine srušen Varadinski most, život izgubio Oleg Nasov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2021, 09:22

U NATO bombardovanju pre 22 godine srušen Varadinski most, život izgubio Oleg Nasov

U NATO bombardovanju, Novi Sad je ostao bez sva tri mosta. Na današnji dan, pre 22 godine, srušen je Varadinski most. Tada je stradao dvadesetdevetogodišnji Oleg Nasov.

Tog prvog aprila, rano ujutru, Oleg Nasov biciklom je išao na dežurstvo u Rafineriji. Našao se na mostu kada je u 5 sati i 5 minuta na njega bačena granata. Sa ocem Milivojem poslednji put se video tri dana pre pogibije, kada mu je rekao da će postati deda.

“Sav srećan, udario me je rukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po leđima i rekao mi da ću postati deda. Rekoh mu da ima tešku ruku i da će mi slomiti kičmu. Kazao sam mu da koliko god je veseo, ja sam još srećniji zbog vesti da ću postati deda,” priseća se Milivoj Nasov, otac preminulog Olega, poslednjeg razgovora sa sinom.

Tri meseca kasnije, Olegu se rodio sin, koji je poneo njegovo ime.

Povodom godišnjice pogibije Olega Nasova zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, sa članovima Olegove porodice položili su venac na spomen ploču.

Zamenik gradonačelnika poručio je da Novi Sad neće zaboraviti žrtve NATO bombardovanja i drugih ratova devedesetih.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada :“Ostalo nam je još par informacija, kako bismo mogli i spomen ploču da postavimo svim našim herojima.

Dva dana posle Varadinskog, srušen je Most slobode, a 23. aprila 99. i Žeželjev. Narednih pet meseci, do postavljanja pontonca, sremsku i bačku stranu grada povezivala je skela. U maju 2000. železnički saobraćaj krenuo je preko montažno-demontažnog. Ovaj most obnovljen je u septembru iste godine, a Most slobode u oktobru 2005. Prvi voz novim mostom na mestu Žeželjevog prešao je u aprilu, a drumska vozila u septembru 2018.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi Sad: NATO pre 22 godine srušio Varadinski most

Izvor: B92, 01.Apr.2021

Pre 22 godine NATO avioni su devetog dana agresije na Srbiju (SRJ) srušili prvi most - Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu. Tom prilikom život je izgubio Novosađanin Oleg Nasov (29), piše RTV...Odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novog mosta. Кrajem 1999. uklonjeni su...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.