Tri NATO uslova za Ukrajinu

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 14:00

Tri NATO uslova za Ukrajinu

Predstavnik Češke u NATO Jakub Landovski naveo koji su to uslovi da se Ukrajinakonačno pridruži toj alijansi.

Kako je rekao, Ukrajina može da se pridruži NATO-u kada se okončaju borbe protiv Rusije, kad njene granice postanu stabilne i kada bude mogla da doprinese bezbednosti Alijanse.

Landovski je kazao da istorijski presedan ukazuje da mirovni sporazum Kijeva i Moskve možda nije neophodan za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članstvo, ali da će na Ukrajini biti da odluči o tome kada se sukob završi.

"Direktno neprijateljstvo treba da se okonča", rekao je Landovski u Ministarstvu spoljnih poslova u blizini Praškog zamka, prenosi "Blumberg".

"Ali na kraju, jedina strana koja je treba da odgovori na pitanje gde je granica je Ukrajina. To niko spolja ne može ni da komentariše", dodao je on.

Alijansa koja ima 31 članicu ponudila je Ukrajini u julu da joj na kraju dozvoli da se pridruži, zajedno sa novim bezbednosnim garancijama Grupe sedam. Ali taj vremenski okvir ostaje nejasan, jer NATO ne može da primi nove članice koje su u ratu, pošto bi to automatski pokrenulo njihovu obavezu da stanu u odbranu te zemlje.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Zapad da sklopi dogovor sa Kremljom koji ne bi trebalo da se tiče Krima, ili članstva u NATO-u.

U intervjuu sa novinarom Takerom Karlsonom Orban je rekao da je potpuno nerealno da Moksva preda Krim.

Landovski je izrazio iznenađenje Orbanovim komentarima i ponovio tvrdnju lidera zemalja NATO-a da nije na drugim državama da odlučuju za Ukrajinu. "Jedini entitet koji može da razmišlja, zamišlja ili priča o ovim stvarima je Ukrajina", rekao je on.

Landovski je takođe rekao da je uveren da će se Mađarska i Turska, koje se protive proširenju NATO-a na Švedsku, saglasiti u narednim mesecima, ali da je za taj proces potrebno više vremena za diplomatiju i izgradnju konsenzusa.

"Uveren sam da će se to dogoditi u doglednoj budućnosti, do proleća sledeće godine", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.