Izvor: B92, 26.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Upozorenje srpskim vlastima

Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači upozorio je Srbiju da zaboravi na svaku pomisao da kontroliše delove Kosova.

"Razumemo i poštujemo mirne reakcije garantovane zakonom, ali nećemo dozvoliti da teritorijalni integritet Kosova bude ugrožen", rekao je Tači novinarima u Račku.U selu Račak 15. januara 1999. godine pronađena su tela 45 Albanaca za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti.Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događaj je presudno uticao na donošenje odluke o NATO bombardovanju Jugoslavije iste godine.

Tači je ukazao da je "u stalnom kontaktu sa NATO kako bi sprečio svakoga da pipne makar i pedalj teritorije Kosova".

Istovremeno, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči pozvao je Srbiju da smiri etničke tenzije i prestane sa izazivanjem kosovskih vlasti.

"Tražimo od srpske vlade da zauzme drugačiji pristup budućnosti Kosova i da gradi dobre odnose sa Kosovom a ne da izaziva ili povećava tenzije", rekao je Kuči.

Kuči je ukazao da će kosovske vlasti "imati razumevanja" za mirne proteste ali je upozorio na slučaj da se demonstracije pretvore u nasilje.

Nezavisnost Kosova proglašena je 17. februara.

Srbi na severu Kosova od tada svakodnevno protestuju zbog proglašenja nezavisnosti, koju odbacuju kao nelegitimnu.

.

"UNMIK odlučan u ostvarivanju funkcija"

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je u Prištini da je UNMIK odlučan da ostvaruje svoje izvršne funkcije u oblasti policije, carine i pravosuđa, uključujući i ostvarivanje tih funkcija na severu Kosova.

Posle redovnog nedeljnog tripartitnog sastanka šefa UNMIK-a, komandanta KFOR-a i premijera Kosova, Riker je rekao da su razgovarali o bezbednosnim pitanjima.

"Mi smo zadovoljni odličnim poslom koji su obavili pripadnici KPS-a, UNMIK policije i KFOR-a u trenucima kada smo za to imali potrebe", rekao je Riker.

Komandant KFOR-a Gzavije de Marnak rekao je da su pripadnici mirovnih snaga spremni da deluju u svakoj situaciji, ali je naveo da je njihovo delovanje u drugom planu, pre svega zbog profesionalnog rada pripadnika KPS-a na očuvanju javnog reda i mira na Kosovu.

On je ocenio kao veoma dobru reakciju pripadnika bezbednosnih snaga tokom jučerašnjeg protesta vojnih rezervista iz Srbije na prelazu Mutivoda.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je KFOR spreman da povrati autoritet UNMIK-a na severu Kosova, general De Marnak rekao je da za to nema potrebe, jer autoritet UNMIK-a u tom delu Kosova postoji.

Premijer Kosova Hašim Tači je zahvalio pripadnicima mirovnih snaga na odličnom poslu koji su uradili zajedno s pripadnicima UNMIK policije i KPS-a.

"Stvari idu u pravcu koji smo planirali. Mi smo u fazi konsolidacije nakon proglašavanja nezavisnosti i snažnog međunarodnog priznanja Kosova", rekao je Tači.

Upitan dokle će vlada i UNMIK tolerisati posete srpskih ministara na Kosovu, Tači je rekao da i Beograd definitivno postaje svestan da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država.

On je kazao i da su i građani Kosova, pripadnici srpske zajednice, sve više svesni da zvanična Priština može da učini najviše za njih, što će ostvariti intergracijom u svakodnevni život ali i u institucije Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.