TASS: Republika Srpska da prekine bilo kakvu saradnju sa NATO — Dodik

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2023, 01:27

TASS: Republika Srpska da prekine bilo kakvu saradnju sa NATO — Dodik

  Republika Srpska mora prekinuti svaku vrstu interakcije sa Sjevernoatlantskom alijansom, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u utorak.
Tražiću da svi članovi komisije za saradnju sa NATO, koju formira Savjet ministara, prestanu sa radom, jer je njihov rad tamo besmislen“, naglasio je Dodik. Dodik je ranije izjavio da Zapad poziva srpski narod da zaboravi agresiju NATO-a na Jugoslaviju i pristane na kredite date za saniranje štete od bombardovanja. Vlada Republike Srpske je 23. marta odlučila da obustavi kontakte sa ambasadama Sjedinjenih Država i Britanije. Republika Srpska je istakla da će "obustava saradnje trajati sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne odustanu od miješanja u poslove BiH". Dodik je naveo da su takvu odluku "iznudile američka i britanska strana", koje nisu potpisale Dejtonski sporazum, ali su otvoreno podržale visokog predstavnika, imenovanog nezakonito i bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN. Republika Srpska je takođe izrazila spremnost da proglasi nezavisnost u svjetlu planova visokog predstavnika UN u BiH Kristijana Šmita za donošenje novog zakona o imovini, koji podrazumijeva primopredaju imovine koju koriste Vlada Republike Srpske, kao i lokalne vlasti i preduzeća, u Bosnu i Hercegovinu. Organizacija Bosne i Hercegovine Prema ustavu, predloženom u Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni (Dejtonski sporazum), potpisanom u Parizu 14. decembra 1995. godine, BiH se sastoji od dva entiteta: Muslimansko-hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine (oko 51% zemlje) i Republike Srpske (oko 49% teritorije), kao i Brčko Distrikta. Postoje tri glavna naroda proporcionalno zastupljena u sistemu vlasti: Bošnjaci (Sloveni prešli na islam), Srbi (pravoslavci) i Hrvati (katolici). Državom se u suštini upravlja preko visokog predstavnika međunarodne zajednice (funkcija stvorena prema Dejtonskom sporazumu), kojeg imenuje Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu nakon odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. Funkcije predsjednika države obavlja kolektivno tijelo Predsjedništvo BiH. U maju 2021. godine ambasadori zemalja članica Upravnog odbora odlučili su da imenuju Šmita za novog visokog predstavnika u BiH bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. Rusija, članica komiteta, usprotivila se ovoj odluci. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je Bosna i Hercegovina etablirana država i da su pokušaji spolja da se usmjere procesi u toj zemlji atavizam koji se mora odmah eliminisati. Rukovodstvo RS trenutno ne priznaje Šmitov legitimitet i namjerava da povuče saglasnost za zajedničku vojsku i zajedničko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.