Sve objašnjeno; NATO ih je poslao u sigurnu smrt; Samleveni su

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 16:59

Sve objašnjeno; NATO ih je poslao u sigurnu smrt; "Samleveni su"

Skot Rajder, bivši obaveštajac američke mornarice, objasnio je, u autorskom tekstu, kako je NATO poslao elitnu jedinicu Ukrajine praktično u smrt.

Naime, kako prenosi Raša tudej, Ukrajina je poslala jednu od svojih najboljih brigada u borbu ranije ovog meseca, u okviru svoje dugo očekivane kontraofanzive usmerene na ponovno zauzimanje područja pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskih snaga.

Ta jedinica predvodila je napad u blizini grada Orehova, u Zaporoškoj oblasti, o reč je o 47. mehanizovanoj brigadi, naoružanoj NATO opremom i, što je najvažnije, ta jedinica koristila je doktrinu i taktiku kombinovanog naoružanja predvođenu SAD-om.

Pre operacije, ova brigada je provela mesece u bazi u Nemačkoj učeći “zapadno znanje“ u kombinovanom ratovanju. Ono što im je pomagalo da se spreme za borbu s Rusima bio je kompjuterski sistem za simulaciju NATO-a nemačke proizvodnje, KORA, dizajniran da omogući oficirima i podoficirima da blisko repliciraju uslove na bojnom polju i, čineći to, bolje razviju idealne pravce akcije protiv određenog neprijatelja - u ovom slučaju Rusije.

Ako je ikada postojao primer kako bi namenski napravljene ukrajinske NATO snage delovale protiv ruskog neprijatelja, 47. brigada je bila idealna studija slučaja. Međutim, nekoliko dana od početka napada, grupa je bila bukvalno desetkovana.

Borbena vozila pešadije M-2 bredli američke proizvodnje uništena su ili napuštena na bojnom polju, a stotine vojnika bilo je mrtvo ili ranjeno.

Tenkovi koje je 47. brigade imala, nemačke proizvodnje leopard 2 i vozila za čišćenje mina, pridružili su se bredlijima kao olupine u poljima zapadno od Orehova, pošto nisu uspeli da probiju prvu liniju ruske odbrane.

Razlozi za ovaj poraz mogu se svesti na ulogu koju je odigrala baš KORA u stvaranju lažnog osećaja poverenja kod oficira i ljudi 47. brigade, ocenjuje Rajder, dodajući da ono što funkcioniše u kompjuterskoj simulaciji ne znači automatski uspeh na bojnom polju.

KORA je kompjuterski baziran napredni sintetički sistem za ratne igre koji je razvila nemačka vojska s ciljem da podrži analizu toka akcije i eksperimente zasnovane na scenarijima za štabne oficire do nivoa brigade.

Inkorporiran je u NATO kompjuterske simulacije ratnih igara kao podrška obuci uživo, a koriste ga i američki oficiri prilikom obučavanja.

Baš ta američka baza, koja koristi KORAu, bila je domaćin 47. brigadi od januara do maja 2023.

Tako su, pojednostavljeno rečeno, u taj simulacioni program učitane sve mape, lokacije i mogući scenariji sukoba sa Rusijom na datom terenu, koji su potom ukrajinski oficiri “odigrali”.

Nakon što je do detalja objasnio kako ceo sistem simulacije funkcioniše, Rajder je međutim dodao da se to u stvarnosti uopšte nije dogodilo, štaviše – Ukrajinci nisu ni prišli blizu Rusa.

Razlozi za ovaj neuspeh su brojni, navodi autor teksta, uključujući nepoznavanje opreme zapadnjačkog stila koju je koristila 47. brigada, loše taktičko planiranje i - što je najvažnije - neuspeh Ukrajinaca da suzbiju rusku artiljerijsku vatru, mogućnosti elektronskog ratovanja i vazdušne snage, što je onemogućilo taktičko probijanje ruskih pojaseva prepreka - posebno gustih minskih polja.

Svi ovi neuspesi su bili predvidivi, što znači da su, tokom obuke Ukrajinaca NATO instruktori morali da odigraju taj scenario, odnosno da pripreme Ukrajince za takav scenario. Ali nisu, naveo je Rajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.