Šutanovac: Korist integracija

Izvor: B92, Tanjug, 08.Okt.2009, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Korist integracija

Silvio Berluskoni (FoNet, arhiv)

Beograd -- Ukidanje imuniteta premijeru Italije Silviju Berluskoniju je pretnja po političku stabilnost zemlje, piše "Danas".

Posle odluke Ustavnog suda da ukine zakon kojim se predsedniku italijanske vlade Silviju Berluskoniju daje imunitet sve dok je na tom položaju, a koji je prošle godine njegova većina izglasala u parlamentu, Italija je pred novim potresima i mogućnom ustavnom krizom.

Berluskoni je izjavio da "ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da ne poštuje odluku Ustavnog suda", ali je najavio da to nije njegovo konačno stajalište, niti da će se pomiriti sa ovakvom odlukom.

U njegovoj oceni da "sistem i iznad svega način na koji su sudije izabrane, preti da poremeti pravilnu ravnotežu vlasti u državi", već se nazire njegova namera da stavi sudstvo i Ustavni sud pod veću političku kontrolu.

Tokom brojnih procesa koji su vođeni protiv njega, Berluskoni je mnogo puta veoma negativno govorio o pravnom sistemu i sudijama, tvrdeći da je on sasvim u rukama levice, pa čak i komunista, što sve dovodi do permanentnih zavera protiv njega.

U izjavi, Ustavni sud je odbacio ovakav zakon tvrdeći da je neustavan, pošto bi za ovu vrstu imuniteta bilo potrebno rešenje u Ustavu, a ne u običnom zakonu koji može da izglasa svaka parlamentarna većina koja je u tom trenutku na vlasti.

Zakon, po mišljenju sudija Ustavnog suda, krši načelo jednakosti svih građana pred sudom, ali puna sudska odluka i njeno detaljno obrazloženje neće se pojaviti za još nekoliko nedelja.

Fabricio Ćičito, lider frakcije Berluskonijeve partije u Donjem domu, ocenio je da je ishod ovakve odluke nastao posle "procesa politizacije suda koji se pridružio napadu na premijera Berluskonija".

Najbliži Berluskonijev saradnik Umberto Bosi upozorio je sudije da ne „zanemaruju bes italijanskog naroda" i najavio da će "krenuti u akciju" i "izvesti narod na ulice".

Ukoliko definitivno odluči da se aktivno suprotstavi ovoj odluci suda, Berluskoniju preostaje da pokuša da izvede ustavne promene.

Ali, za promenu ustava potreban mu je svenarodni referendum ili da dobije dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta.

Vođa najveće italijanske opozicione grupacije, Demokratske partije, Dario Frančeskini, pozdravio je odluku suda rekavši da je „Ustavni sud obnovio princip jednakosti građana pred sudom".

Proces u Milanu koji se vodi protiv Berluskonija za izbegavanje plaćanja poreza, sada može da bude nastavljen, ali on ne može da dovede do neke drastične kazne, osim političke štete koju može da nanese premijeru Italije.

Jedna od osobenosti italijanskog zakonodavstva jeste da lica koja su prevršila 70 godina ne mogu biti u zatvoru, a pošto je to slučaj sa Berluskonijem, ta opasnost ne preti ni njemu.

Proces je u svakom slučaju veoma nezgodan, jer se događa baš u vreme kada Vlada vodi veliku kampanju protiv onih koji izbegavaju plaćanje poreza i obećava amnestiju onima koji novac drže u inostranstvu kako bi izbegli plaćanje poreza
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.