Stoltenberg: Ukrajina ulazi u NATO

Izvor: B92, 17.Sep.2023, 08:56

Stoltenberg: Ukrajina ulazi u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina pre ili kasnije pristupiti Alijansi, ali nije precizirao kada.

"Nema sumnje da će Ukrajina završiti u NATO-u", rekao je on u intervjuu medijskoj kući Funke.

Stoltenberg je istakao da "niko ne zna" kada će se borbe u Ukrajini završiti.

"Većina ratova traje duže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego što se očekivalo na samom početku. Prema tome, moramo biti spremni za dug rat u Ukrajini. Svi želimo brz mir", dodao je generalni sekretar NATO-a.

On je takođe naveo da će, prema njegovom mišljenju, ako Ukrajina prestane da se bori - „prestati da postoji“. A ako Rusija prekine neprijateljstva, onda će biti mira, smatra Stoltenberg.

"Kada se ovaj rat završi biće nam potrebne bezbednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija se može ponoviti", tvrdi on.

Nakon samita NATO, koji je održan u Viljnusu 11-12. jula, Stoltenberg je izjavio da su zemlje-članice bloka odlučile da se od Ukrajine ne zahteva sprovođenje Akcionog plana za članstvo u alijansi. Pored toga, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i formiranje Saveta Ukrajina-NATO. U završnom saopštenju se navodi da će poziv za pridruživanje Ukrajine bloku biti upućen nakon što se svi saveznici slože po tom pitanju i kada se ispune svi uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Ne treba očekivati brz završetak rata u Ukrajini

Izvor: Danas, 17.Sep.2023

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da ne treba očekivati brz završetak rata u Ukrajini.

Nastavak na Danas...

Šef NATO-a predviđa da ruski rat protiv Ukrajine neće uskoro završiti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Sep.2023

Ruski rat protiv Ukrajine neće uskoro završiti, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom 17. septembra u njemačkom časopisu Die Welt. Stoltenberg je napomenuo da ''sve zemlje vojnog saveza žele što brže postizanje mira, ali ako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sukob u Ukrajini se neće završiti dok Rusija „ne položi oružje“ – Stoltenberg

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2023, 01:22

Zapad mora da se pripremi za „dug rat“ u Ukrajini, izjavio je u nedelju generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Uprkos tvrdnji da želi „brzi mir“ u Ukrajini, Stoltenberg je insistirao da i dalje podržava cilj predsednika Vladimira Zelenskog o vojnoj pobedi nad Rusijom.. „Većina ratova...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.