Stoltenberg: NATO ceni partnerstvo sa Srbijom

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO ceni partnerstvo sa Srbijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao je na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost kako bi se izbegli incidenti i sukobi, i naglasio da NATO "ostvaruje svoj deo u izgradnji bezbednosti sa regionalnim partnerima".
Jens Stoltenberg u intervjuu agenciji Beta navodi da NATO ceni partnerstvo sa Srbijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva sa Srbijom", istakao je generalni sekretar NATO-a i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO-a sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom.
NATO, kako je rekao, snažno podržava dijalog Beograd-Priština i poziva sve strane da budu uzdržane i učestvuju u dijalogu na konstruktivan način.
Na pitanje šta je on za svoju sigurnost zabrinutim predstavnicima Srba rekao prilikom nedavne posete Kosovu, Stoltenberg je odgovorio da "NATO stoji iza stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".
"Dijalog Beograd-Prišstina je put napred ka trajnom rešenju za otvorena pitanja, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje svih zajednica", istakao je Stoltenberg.
Navodi da nedavni susreti na visokom nivou u dijalogu Beograd-Priština pokazuju da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje s Prištinom i poboljšanju bezbednosti i stabilnosti na celom području".
Ističe i da je vlastima u Prištini predočio da NATO podržava preobražaj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru postojećeg mandata, a smatra i da je budućnost celog Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.