Stoltenberg: Lideri NATO-a razgovaraju o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Izvor: Beta, 15.Maj.2023, 18:05

Stoltenberg: Lideri NATO-a razgovaraju o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da lideri alijanse razgovaraju o tome kako da osiguraju da se Ukrajina ne nađe ponovo na udaru Rusije po okončanju rata, ali da brinu da ne načine potez koji bi taj savez mogao da uvuče u širi sukob.Uoči samita lidera članica NATO-a u Litvaniji 11. i 12. jula, Stoltenberg je u Kopenhagenu rekao da su u toku konsultacije, ali je odbio da iznese detalje o tim razgovorima."Ne znamo kako će se ovaj rat završiti, ali ono što znamo jeste da je izuzetno važno da budemo u stanju da sprečimo ponavljanje istorije kada on bude završen", kazao je Stoltenberg.On je ukazao na rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i sukob Rusije sa Gruzijom 2008. godine, rekavši da to "mora da prestane"."Jedini način da se osigura prestanak toga je i da se obezbedi da Ukrajina ima vojnu snagu dovoljnu da odvrati i da se odbrani od dalje agresije Rusije, ali i da pronađe neku vrstu okvira koji će sprečiti predsednika (Rusije Vladimira) Putina da nastavi da narušava evropsku bezbednost", naveo je Stoltenberg.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži "bezbednosne garancije" od NATO-a kako bi odbio svaki budući napad Rusije.Članice NATO-a imaju koristi od garancije kolektivne ...
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Litvanija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stoltenberg: Lideri NATO-a razgovaraju o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Izvor: Danas, 15.Maj.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da lideri alijanse razgovaraju o tome kako da osiguraju da se Ukrajina ne nađe ponovo na udaru Rusije po okončanju rata, ali da brinu da ne načine potez koji bi taj savez mogao da uvuče u širi sukob.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.