Stoltenberg: Do proleća odluka o saradnji sa KSB-om

Izvor: RTS, 14.Feb.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Do proleća odluka o saradnji sa KSB-om

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je poručio da su 2013. razjašnjene obaveze KBS-a kada je reč o severu Kosova i da NATO očekuje od Prištine poštovanje tog, ali i drugih dogovora. Navodi da Alijansa poštuje neutralnost Srbije i da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će tokom proleća biti doneta odluka o daljim koracima u angažmanu Alijanse sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

"Mi očekujemo da se nastavi ono što je dogovoreno i razjašnjeno 2013. godine. To je samo jedan od razloga zbog koga samo uputili jasnu poruku vlastima u Prištini da bi trebalo da poštuju dogovore koje smo sa njima postigli", poručio je Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO je na kraju ministarskog sastanka u Briselu naveo da se među članicama Alijanse nastavlja diskusija o nivou anganžamana sa Kosovskim bezbednosnim snagama.
Stoltenberg je naglasio da je prispitivanje angažamana zasnovano prvenstveno na tranziciji KBS u vojsku Kosova, za koju NATO smatra da je došla u pogrešno vreme, ali i da uticaj ima odluka prištinskih vlasti da uvedu takse na robu iz centralne Srbije i BiH uproks protivljenju članica Alijanse.
"Diskusija je u toku i očekujemo da tokom proleća donesemo odluku o daljim koracima", izjavio je Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO-a kaže da Alijansa snažno veruje da je potrebno političko rešenje i podrška dijalogu Beograda i Prištine. On je ponovio i čvrstu posvećenost NATO održanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i najavio da misija Kfor ostaje na Kosovu u nepromenjenom madatu zasnovanom na na Rezoluciji 1244 UN SB.
"Tu samo da obezbedimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i to činimo", zaključio je Stoltenberg.
Istakao je i da NATO poštuje saradnju sa Srbijom i da eventualna odluka o priključenju NATO-u zavisi od Beograda.
Stoltenberg je izjavio da NATO ima odlično partnerstvo sa Finskom i Švedskom, koje ne žele članstvo u alijansi i da isti stav ima i Srbija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: NATO preispituje podršku KBS zbog formiranja vojske

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2019

NATO preispituje ravan angažovanja, obuke i podrške Kosovskim bezbednosnim snagama zbog odluke Prištine donete "u loše vreme" da te snage pretvori u vojsku i stav o tome će usvojiti ovog proleća, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg...Stoltenberg ;je predočio da odluka vlasti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"SRB jasno stavila do znanja da ne ide ka članstvu u NATO"

Izvor: B92, 14.Feb.2019

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da veoma ceni saradnju sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da bude suverena i neutralna...On je pozvao i sve ostale zemlje da, po ugledu na NATO, poštuju odluke država o pristupanju ili ostajanju izvan saveza kao što je Severnoatlantska alijansa..."Srbija...

Nastavak na B92...

"BLIC" U BRISELU Stoltenberg otkrio kada će NATO doneti odluku o Kosovskim bezbednosnim snagama

Izvor: Blic, 14.Feb.2019

NATO će kasnije tokom proleća doneti odluku o nivou saradnje sa Kosovskim bezbedonosnim snagama nakon što su one promenile svoj mandat, rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stolteneberg tokom drugog dana sastanka ministara odbrane zemalja članica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.