Štitovi za Evropu

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štitovi za Evropu

15.04.2011. -

Stuacija u Libiji i pregovori na stvaranju sistema evropske PRO predstavljaju dve strane istog lakmus papira, koji pruža mogućnost da se proveri iskrenost i istinska spremnost strana na strateško partnerstvo. Ovakvo mišljenje izrazio je uoči zasedanja Saveta Rusija-NATO na nivou ministara inostranih poslova 15. aprila u Berlinu stalni predstavnik Rusije u alijansi Dmitrij Rogozin. Obe teme koje je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << naveo upravo su odredile karakter diskusija na zasedanju Saveta.

Treba primetiti da se pitanje o toku operacija NATO-a u Libiji specijalno razmatralo na sastanku ministara inostranih poslova alijanse proteklom prethodnog dana u Berlinu. Poziciju Rusije još jednom je potvrdio na samitu BRIKS u Kini predsednik Dmitrij Medvedev. Rezolucije, izjavio je Medvedev, treba da se ispunjavaju u skladu sa njihovim slovom i duhom, a ne sa onim proizvoljnim interpretacijama koje im daju pojedine države. Da li mišljenje ruske strane uvažavaju zapadni parnteri? Za sada iz njihovih redova zvuče zahtevi o intenziviraju avionskih napada. I kao što se saznaje, u NATO-u se razrađuju planovi kopnene operacije.

Takva razvodnjenost boja vidi se i na drugom kraju lakmus papira koji je pomenuo Rogozin. Tačnije po pitanju evropske PRO, koje je sada najaktualnije za Rusiju.

Kako je podvuklo rusko MIP uoči berlinskog sastanka, Moskva do danas nije dobila pravne garancije da sistem PRO NATO-a neće biti usmeren protiv Rusije. Alijansa, kao što je poznato, zalaže se za stvaranje dva protivraketna štita u Evropi, bez njihove integracije. Pri tome u 3. i 4. fazi moguća je pojava raketa-presretača u blizini granica Rusije. A to je već pretnja njenom strateškom potencijalu. Vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik lista Nacionalna odbrana ne vidi jasnost u stavu bloka.

NATO za sada daje izjave iz kojih se može shvatiti da oni nameravaju samo da razmenjuju informacije, i ne više od toga. Ruskom predlogu ne izlaze u susret. Rusija se zalaže za to da se stvori jedinstvena evropska PRO, koja bi bila integrisana. Tačnije evropski PRO i sistem vazdušno-kosmičke odbrane Rusije, svaka sa svojim sektorom odgovornosti. To je bazični prilaz. Ali od strane alijanse za sada nema jasnog stava.

Dmitrij Rogozin je u svojim izjavama prilično kategoričan: ili će protivraketni štit u Evropi biti stvoren zajedno sa Rusijom, ili protiv nje. Trećeg nema. U Berlinu se on izjasnio za formiranje jedinstvenog oboda PRO uz ravnopravnu saradnju između Rusije, Evrope i SAD. U stvari, šta će Evropi dva štita od raketnog nevremena, koje se uz to još i ne predviđa? A šta ako neko poželi da napravi svoj, personalni štit? Jer moda je zarazna.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.