Stefanović položio vence na spomenik Straževica povodom godišnjice bombardovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2019, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović položio vence na spomenik Straževica povodom godišnjice bombardovanja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je danas, na dvadesetu godišnjicu od početka NATO bombardovanja 1999. godine, venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" i tom prilikom rekao da "nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna".

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je rekao da je Straževica bila "jedna od prvih meta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << NATO agresije na našu zemlju".

"Ponosno je stajala kao otpor i prkos svakom agresoru. Srbija je u poslednjih nekoliko godina konačno na pravi način počela da se obraća svojim herojima", rekao je Stefanović i dodao da "Srbiju danas nije sramota da se podseti na one koji su se za nju borili i to nikada ne smemo da zaboravimo".

On je naveo da Srbija želi da razgovara o budućnosti.

"Hoćemo da naša zemlja napreduje, da njena deca rastu. Hoćemo da više nikada ne ratujemo, ali da bi to bilo tako ne smemo da zaboravimo one koji su u trenutku kada je Srbija bila napadnuta, bombardovana, kada su ubijana njena deca, stali u odbranu svoje zemlje i za nju se borili", kazao je Stefanović.

On je podsetio da su na Straževici život izgubila dva pripadnika Vojske, Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović.

"Šta je važnije za jednog čoveka od slobode i šta je skuplje što može da da od svog života. Dužni smo da čuvamo sećanje i nikada ne zaboravimo sve policajce, vojnike, civile koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna", rekao je Stefanović.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković položio je venac u Ulici kneza Miloša u Beogradu na spomen - ploču pripadnicima MUP-a koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine.

Venci i cveće u Nišu za nastradale tokom NATO agresije

 Parastostom i polaganjem venaca na spomen kapelu i spomenik Nišlijama nastradalim tokom bombardovanja 1999. u Nišu je počelo obeležavanje 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju.

Vence i cveće na spomen obeležja položili su danas članovi porodica koje su u ratu 1999. izgubile svoje najmilije, predstavnici Vojske, grada Niša i niških gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, ustanova i institucija, Rusko-srpskog humanitarnog centra i brojna udruženja građana.

Slađan Vučković, deminer koji je teško povređen prilikom uklanjanja kasetnih bombi na Kopaoniku, aprila 1999. godine, kazao je da ne prođe dan da se priseti nesreće u kojoj je ostao bez obe ruke, a noga i lice  teško povređeni.

"Najteže mi je svih ovih godina bilo što nisam mogao da pomilujem svoju decu. Kada je ta kasetna bomba eksplodirala moja ćerka imala je nepunih pet godina, a sin deset godina. Sada mogu da kažem da sam bogat čovek jer imam i unuku, ali sam hendikeprian, ne mogu da je uzmem za ruku i povedem u šetnju", rekao je Vučković nakon što je položio cveće na spomenik Nišlijama koji su stradale za vreme NATO agresije.

Vučković je kazao da i danas, 20 godina od NATO agresije mi u Srbiji imamo teritoriju koja nije očićena od kasetnih bombi.

"Prema podacima Centra za razminiravanje imamo 2,5 miliona kvadrata zemljišta nije očišćeno od kasetnih bombi, a na 150 lokacija imamo bombe velikog kalibra i rakete koje se nalaze na dubini od nekoliko metara. To su sve potencijalne opasnosti za građane", izjavio je Vučković.

On je kazao da je nedostatak novca razlog što naša zemlja još nije očistila svoju teritoriju od eksplozivnih naprava.

"Ukoliko bi pristupili Konvenciji o zabrani korišćenja kasetne municije bili bi u mogućnosti da koristimo fondove koje daju zemlje poput Nemačke, Francuske i Italije. Međutim, naša zemlja još nije potpisnica te konvencije", rekao je Vučković.

Povodom oboležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Sabornom hramu u Nišu svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej.

Na Trgu kralja Milana u Nišu večeras u 19.45 počeće svečana ceremonija obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije.

U Prokuplju obeležena 20. godičnjica od NATO bombardovanja

Na dvadesetu godišnjicu NATO bombardovanja SR Jugoslavije danas su u Prokuplju, gradu koji je prvi bombardovan tog 24. marta 1999. godine, na spomenik poginulim rodoljubima, vojnicima i policajcima u centru grada položeni su venci i cveće.

Venci su položeni i u prokupačkoj kasarni "Ratko Pavlović -Ćićko" na spomenik vojniku Bobanu Nedeljkoviću, prvoj žrtvi NATO agresije na Srbiju.

Pred spomen obeležjem u centru grada na kome su upisana imena 42 žitelja Topličkog okruga koji su kao pripadnici vojske i policije dali živote braneći svoju domovinu, održan je parastos, a počast su odale delegacije Treće brigade kopnene Vojske Srbije, Topličkog okruga, Grada Prokuplja, Uduženja boraca ratova od 1990 -1999. godine i drugih udruženja i organizacije.

Cveće su položile i porodice nastradalih.Spomenik poginulima u ratu 1999. godine pod nazivom "Razaranje zemlje" delo je svetski poznatog akademskog vajara Dragana Drobnjaka, autora više istorijskih spomenika širom Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stefanović položio vence na spomenik Straževica povodom godišnjice bombardovanja

Izvor: Beta, 24.Mar.2019

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je danas, na dvadesetu godišnjicu od početka NATO bombardovanja 1999. godine, venac na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice" i tom prilikom rekao da "nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.