Srbija u okviru NATO, pa i ako i ne bude članica

Izvor: S media, 30.Dec.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u okviru NATO, pa i ako i ne bude članica

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će Srbija biti u okviru NATO, pa i ako ne bude članica, kao što je, na primer, Austrija, a da o samom učlanjenju trenutno nema razmišljanja.

"Srbija će biti u okviru NATO, pa i ako ne bude članica, kao što je na primer Austrija" rekao je Šutanovac u intervju listu "Ekonomist" odgovarajući na pitanje da li je moguće da Srbija ostane neutralna s obzirom da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je okružena zemljama članicama NATO ili onim koje će to postati.

"Ta debata će se u javnosti sigurno voditi u 2010. i mi ćemo morati da otvorimo razgovore o konačnom uvodjenju Srbije u evropske integracije koje podrazumevaju evropske sisteme vrednosti, a oni obuhvataju i evroatlantsku bezbednosnu politiku" ocenio je ministar odbrane.

"Želimo da se naš sistem odbrane ustroji po najboljim standardima na svetu, a to je u ovom trenutku NATO standard" rekao je Šutanovac.

On je podvukao da Srbija treba da učini niz koraka kada je reč o Partnerstvu za mir, tako da o samom učlanjenju trenutno nema razmišljanja.

"Mnogo koristi možemo da imamo od članstva u „Partnerstvu", a o učlanjenju će se razgovarati u budućnosti" istakao je ministar odbrane.

Šutanovac je kazao i da ima vrlo jasan stav po tom pitanju."Moj stav je vrlo jasan, a ja sledim odluke parlamenta. Želimo da se naš sitem odbrane ustroji po najboljim standardima na svetu, a to je u ovom trenutku NATO standard" rekao je on.

Odgovarajuići na pitanje da li neutralnost može da uspori razvoj naše vojne industrije, kako se često može čuti od zagovornika pristupanja NATO-u, ministar je kazao da veliki broj onih koji su protivnici daljih evroatlantskih integracija, zapravo na talasu emocija, zagovaraju da se Srbija izoluje iz „patriotskih" razloga i to je uvek pogodno tlo za prikupljanje političkih poena.

"Istovremeno, morali bi da izračunamo kolike bi ekonomske benefite Srbija imala ako nastavi sa tim integracijama. I odbrana, po mom dubokom uverenju, treba da bude u funkciji poboljšanja životnog standarda gradjana" ocenio je Šutanovac.

Govoreći o profesionalizaciji vojske do kraja 2010. godine Šutanovac je rekao da želi da se ispoštuje plan i završi profesionalizacija do kraja sledeće godine.

"Taj plan je napravljen 2003, kad je ministar odbrane bio Boris Tadić. Nažalost, 2004, 2005. i 2006. nije došlo do pomaka, ali smo u 2009. učinili velike napore. Ukoliko ne bude bilo dramatičnih odstupanja na polju finansija, postoje realne osnove da završimo taj posao", kazao je on.

Šutanovac je precizirao da će celokupan sistem odbrane imati 36.000 ljudi, od čega 114 državnih službenika.

"Ministarstvo odbrane će smanjiti broj sa 11.500 na 8.500 pripadnika. Jedan deo će novom reformom sektora za vanredne situacije da predje u MUP, deo u Vojsku, a jedan deo radnih mesta će se ugasiti. Nakon toga ćemo dobiti gotovo idealnu „oficirsku piramidu“" rekao je on.

Ministar je dodao da je plan da imamo 10.600 mesta za profesionalne vojnike i 2.000 mesta za one koji će dobrovoljno služiti vojni rok.

"Jedna od tri misije vojske je i učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama. To je jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih aktivnosti. Na taj način se podiže kredibilitet države i vojske, saradjujemo sa partnerima, a to je ujedno i najbolji način da se vojska obučava" istakao je ministar.

On je dodao i da iskustva iz mirovnih misija proizlaze iz realnog stanja na terenu.

"Ne postoji nijedna razvijena zemlja sveta koja ne učestvuje u mirovnim misijama. Pored učešća koje sada imamo u Čadu, Liberiji, Obali Slonovače i Kongu, izvesno je da ćemo se pojaviti i u mirovnoj misiji u Libanu sa španskim kontingentom", najavio je ministar odbrane.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.