Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na sastanku je istaknuto da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje međusobnog poverenja u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem i drugim nivoima, kao i praktičnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir.
Posebno je istaknuta važnost skorog okončanja procedure usvajanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO-a.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ukazao da Srbija, sprovodeći politiku vojne neutralnosti, nastoji da bude pouzdan i odgovoran partner u očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao osnovnog uslova za napredak regiona u celini.
Tokom razgovora, pozitivno je ocenjeno aktivno učešće Srbije i doprinos u oblastima borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.
Osvrnuvši se na pitanje Kosova i Metohije, kao najvažnijeg političko-bezbednosnog izazova za našu zemlju, Dačić je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije Kfora ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da Misija Kfora ostvari svoju ulogu glavnog garanta očuvanja mira i bezbednosti u Pokrajini, kao i zaštite srpskog stanovništva i njegovog kulturnog i religijskog nasleđa na KiM. 
Istakao je da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.
Vazduhoplovni maršal Pič izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom partnerske saradnje Srbije i NATO, te istakao rešenost i spremnost za njeno dalje unapređenje.
Posebno je naglasio posvećenost NATO daljem angažovanju na Kosovu i Metohiji kroz Misiju Kfora, u skladu sa mandatom dodeljenim Rezolucijom SB UN 1244, a u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji.
Pič je istakao spremnost za dalje unapređenje dijaloga i saradnje Kfora i vojnih struktura NATO sa Vojskom Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Maršal Pič: Srbija i Nato opredeljeni za unapređenje partnerske saradnje

Izvor: Danas, 17.Sep.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsedavajući Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Stjuart Pič danas su na sastanku u Beogradu istakli da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje međusobnog...

Nastavak na Danas...

Dačić s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a

Izvor: Večernje novosti, 17.Sep.2019

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas s predsedavajućim Vojnog komiteta...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.