Izvor: TangoSix.rs, 24.Jun.2022, 09:03

Španija naručila još 20 višenamenskih borbenih aviona Eurofajter

Kompanija Erbas saopštila je danas da je agencija NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency) potpisala ugovor za nabavku 20 borbenih aviona Eurofajter. Poznat kao program Halcon, narudžbina će pokriti isporuku flote borbenih aviona opremljenih radarom sa elektronskim skeniranjem koju će činiti 16 jednoseda i 4 dvoseda koji će zameniti flotu borbenih aviona F-18 koju na Kanarskim ostrvima koristi ratno vazduhoplovstvo Španije.
Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << se navodi, ovim ugovorom španska flota Eurofajtera će se povećati na 90 aviona, a sa prvom isporukom u 2026. godini, ovi novi avioni će unaprediti i među saveznicima u NATO pozicionirati špansku flotu borbenih aviona sa najmodernijim borbenim avionom razvijenim u Evropi, kao i obezbediti industrijsku aktivnost do 2030. godine.
Ovu nabavku, koja je procenjena na 2,043 milijarde evra, odobrio je španski Savet ministara 14. decembra 2021. godine, i uključuje avione, motore, simulator i neophodne usluge podrške.
U službi Španije od 2003. godine, vazduhoplovne snage ove zemlje koriste Eurofajter iz vazduhoplovnih baza Moron (11. puk) i Albasete (14. puk), obezbeđujući teritoriju Španije i igrajući ključnu ulogu u srcu NATO, u različitim misijama kontrole vazdušnog prostora na Baltiku, i od nedavno iznad Crnog mora. Sa dolaskom ovih novih aviona, Španija će avionima Eurofajter opremiti i treću bazu, konkretno bazu Gando na Kanarskim ostrvima, koja je dom 46. puku.
Španski Eurofajteri se sklapaju, ispituju i isporučuju na Erbasovoj lokaciji u gradu Hetafe, Španija, njegov industrijski trag predstavlja više od 20.000 direktnih i indirektnih poslova samo u Španiji, a u proizvodni proces su uključene glavne nacionalne odbrambene i tehnološke kompanije. Erbas je u Hetafeu u koordinaciji sa logističkim centrom CLAEX (Armament and Experimental Logistics Centre) španskog ratnog vazduhoplovstva, takođe radio na različitim modifikacijama kao što je primena novog softvera CM02+ za Eurofajtere Tranše 1. Glavno taktičko poboljšanje koje nudi ovaj softver je nova sposobnost za automatsko nišanjenje naoružanjem vazduh-zemlja, nakon što je integrisan nišanski kontejner Litening III. Uvedene su i dodatne mogućnosti u režimima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, zajedno sa poboljšanjima sistema za komunikaciju.
The post Španija naručila još 20 višenamenskih borbenih aviona Eurofajter appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.