Šojgu: Rusija više voli da komunicira sa NATO-om za pregovaračkim stolom, nego preko nišana

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojgu: Rusija više voli da komunicira sa NATO-om za pregovaračkim stolom, nego preko nišana

Sirijske snage su uz pomoć ruske avijacije oslobodile 500 naselja  koje je ranije bila zauzela Islamska država, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Terorizmu u Siriji je nanesen snažan udarac. Potkopana je vojna, materijalna, tehnička i finansijska infrastruktura militanata, uništeni su njihovi kampovi za obuku i skladišta oružja. Sveukupno, sirijska vojska je uz podršku ruske avijacije oslobodila 500 naselja i više od 10.000 kvadratnih metara teritorije“, izjavio je Sergej Šojgu na V Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Po njegovim rečima, vladine snage i patriotska opozicija su uspele da preuzmu inicijativu praktično u svim ključnim pravcima, a stvoreni su i uslovi za početak mirovnog procesa u zemlji.

Šojgu smatra da su pokušaji da se izoluje Rusija za vreme ukrajinske krize doživeli neuspeh.

„Očigledno je da su pokušaji koji su preduzeti da se izoluje Rusija u periodu oštre krize u Ukrajini doživeli neuspeh. Akt turske agresije prema ruskom bombarderu u Siriji je jasno pokazao da se Alijansa našla taocem avanturističke politike određenih njenih delova“, smatra ruski ministar.

Govoreći o situaciji u oblasti evropske bezbednosti ruski ministar ju je ocenio kao žalosnu.

„O pitanjima evropske bezbednosti će se razgovarati sutra. Situacija u ovoj oblasti je žalosna. Vojna saradnja Rusije sa zemljama NATO-a i EU nije zamrznuta zbog nas. Sednica Saveta Rusija-NATO koja je održana 20. aprila nije pribavila optimizam“, dodao je Šojgu.

On je izjavio da razmeštanje infrastrukture NATO u blizini granica Rusije teraju Rusiju da preduzima adekvatne recipročne vojno-tehničke mere.

„Istovremeno SAD i NATO su počeli sa raspoređivanjem vojne infrastrukture u blizini ruskih granica, realizuju opasne protivraketne planove, povećavaju vojne rashode. Ove akcije nas teraju da preduzimamo recipročne vojno-tehničke mere. Pri tome, želim odgovorno da kažem: mi smo protiv trke u naoružanju“, uverio je ruski ministar na V Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Rusija više voli da komunicira sa NATO-om za pregovaračkim stolom, nego preko nišana, zaključio je Šojgu.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Evropska bezbednost u ćorsokaku

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016

Akcije SAD i njihovih saveznika za stvaranje globalnog protivraketnog sistema imaju destruktivni karakter, smatra ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na V Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.. . Sergej Lavrov je rekao da se slaže sa šefom Evropske komisije Žan Kloda...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.