Lavrov: Evropska bezbednost u ćorsokaku

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Evropska bezbednost u ćorsokaku

Akcije SAD i njihovih saveznika za stvaranje globalnog protivraketnog sistema imaju destruktivni karakter, smatra ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na V Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost.

Sergej Lavrov je rekao da se slaže sa šefom Evropske komisije Žan Kloda Junkera da bez saradnje sa Rusijom ne može se stvoriti stabilna arhitektura bezbednosti.

„Međutim, da li je u skladu sa tim ciljem to što danas rade zapadni partneri? Na tzv. istočnom obodu NATO-a vrše se neprestane rotacije kontingenata SAD i njihovih saveznika, svakodnevno se izvode vojne vežbe, formira se nova vojna infrastruktura. Sve zajedno ovi koraci su u suprotnosti sa slovom i duhom Osnovnog akta Rusija-NATO… Značajni destruktivni faktor koji predstavlja rizike za stratešku stabilnost ostaju akcije SAD i njihovih saveznika u sferi protivraketne odbrane, u sferi stvaranja globalnog PRO“, rekao je Lavrov.

Borba protiv terorizma

Lavrov smatra da borba protiv terorizma zahteva duže vreme i ogromne napore čitave međunarodne zajednice, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Da bi se izborili sa terorističkom agresijom, za šta će u svakom slučaju trebati duže vreme i ogromni napori, potrebno je do kraja ispraviti greške i prestati sa onim akcijama i političkim odlukama sa kojima se suočio region Bliskog istoka i severne Afrike“, rekao je Sergej Lavrov.

Rusija-NATO

Rezultati sednice Saveta Rusija-NATO potvrđuju da situacija sa evropskom bezbednošću se nalazi u ćorsokaku, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kako je potvrdila nedavna sednica Saveta Rusija-NATO na nivou ambasadora koja je bila održana na insistiranje Severnoatlantske alijanse nakon duge pauze koja je takođe bila inicirana njima. Situacija po pitanju evropske bezbednosti ostaje u ćorsokaku“, rekao je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, među projektima praktične saradnje Rusije i NATO-a koje je zamrznula Alijansa bila je zajednička borba protiv terorizma.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.