Šojgu: NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2021, 13:11

Šojgu: NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije

Severnoatlantska alijansa jača svoju vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije, vojno-politička situacija je teška, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu. „Prisustvo NATO bloka se povećava u blizini granica Savezne države Rusije i Belorusije, poboljšava se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne opreme i materijala i preduzimaju se mere za prebacivanje trupa", rekao je Šojgu na zajedničkom odboru ministarstava odbrane Rusije i Belorusije, prenose RIA Novosti. Prema njegovim rečima, oklopna brigada Sjedinjenih Američkih Država i četiri taktičke grupe višenacionalnih bataljona raspoređene su u Poljskoj i baltičkim zemljama. "Sedišta koalicionih divizija NATO formirana su u Rumuniji, Poljskoj i Letoniji. Kapaciteti lučke i aerodromske infrastrukture se povećavaju", dodao je Šojgu. Prema njegovim rečima, "snaga primarnih snaga NATO-a za angažovanje se skoro udvostručila - sa 25 na 40 hiljada vojnika". "Vašington raspoređuje protivraketne sisteme `Edžis ešor` u Rumuniji i Poljskoj. Istovremeno, univerzalnost njihovih lansera omogućava korišćenje, pored protivraketa, krstarećih raketa `Tomohavk` i naprednog udarnog naoružanja koje je razvio Pentagon", rekao je ministar odbrane. "Broj letova izviđačke i taktičke avijacije vazdušnih snaga NATO-a u područjima koja se graniče sa Ruskom Federacijom povećan je za 30%", rekao je Šojgu na zajedničkom sastanku odbora vojnih resora Rusije i Belorusije. Prema njegovim rečima, "ostaje visok intenzitet operativne i borbene obuke pod okriljem NATO-a". Ministar je naglasio važnost ličnog susreta sa beloruskim kolegama zbog teške vojno-političke situacije. "Lično održavanje sastanka, uprkos pandemiji, naglašava važnost naših sastanaka u teškoj vojno-političkoj situaciji", dodao je Šojgu.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ŠTA LI SE SPREMA? Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2021

NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu...- Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.