Šef NATO žali zbog odluke Rusije o suspenziju ugovora Novi START, Blinken kaže neodgovorna odluka

Izvor: Beta, 21.Feb.2023, 16:13

Šef NATO žali zbog odluke Rusije o suspenziju ugovora Novi START, Blinken kaže neodgovorna odluka

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da žali zbog današnje odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje učešće Rusije u sporazumu Novi START sa SAD o ograničenju nuklearnog naoružanja.Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je danas da je ruska odluka "vrlo razočaravajuća i neodgovorna". Blinken je rekao novinarima u američkoj ambasadi u Atini da su "SAD spremne da razgovaraju o ograničenju strateškog oružja sa Rusijom".Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu pozvao Rusiju da preispita svoju odluku i poštuje sporazume i ukazao da "više nuklearnog oružja i manje kontrole naoružanja čine svet opasnijim".Visoki predstavnik EU Žozep Borel pridružio se kritikama navodeći da je odluka Rusije o suspenziji "dokaz činjenice da ona samo uništava bezbednosni sistem izgrađen posle Hladnog rata".Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Rusija suspenduje svoje učešče u sporazumu sa SAD o ograničenju nuklearnog naoružanja, takozvanom sporazumu Novi START (Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms), potpisanom 2010. godine, i zapretio je da će sprovesti nove nuklearne probe ako to prvo učine SAD.Obrazlažući svoju odluku, Putin je optužio SAD i njihove NATO saveznike da otvoreno kao cilj iznose poraz Rusije u Ukrajini."Oni hoće da nam nanesu 'strateški poraz' i da pokušaju da istovremeno dobiju naše ...
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"DOBILI SU ŠTA SU ZASLUŽILI ZBOG GLUPE POLITIKE" Medvedev: Rusija suspendovala učešće u Novom STARTU zbog Amerike

Izvor: Blic, 21.Feb.2023

Rusija je suspendovala učešće u novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, novom START-u, kao odgovor na antirusku politiku Vašingtona, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Nastavak na Blic...

Bajden u Poljskoj: Umesto lake pobede koju je predvideo, Putin je otišao sa izgorelim tenkovima

Izvor: Danas, 21.Feb.2023

Predsednik SAD Džozef Bajden održao je danas u Varšavi govor nakon odluke Vladimira Putina da suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju i naveo da je "NATO ujedinjeniji i jedinstveniji nego ikad pre", te najavio uvođenje novih sankcija Rusiji ove nedelje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.