Šef NATO telefonom zvao Haradinaja, poslao mu JASNU PORUKU, ovaj mu BEZOBRAZNO ODGOVORIO

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO telefonom zvao Haradinaja, poslao mu JASNU PORUKU, ovaj mu BEZOBRAZNO ODGOVORIO

NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Haradinaja, kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost, i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogih NATO saveznika, i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije - navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

- Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija - kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prštine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

- - zaključio je Jens Stoltenberg.

S druge strane, Ramuš Haradinaj, saopštio je da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu preneo da će odluka o transformaciji KBS u vojsku biti doneta, kako je i najavljeno, 14. decembra.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Stoltenbergu u telefonskom razgovoru rekao da je to "suverena odluka Kosova, koja će biti doneta 14. decemba i predstavlja viziju i volju građana Kosova da čuvaju i štite zapadne vrednosti".

- Vojska Kosova će pridoneti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije biće za nastavak bliske saradnje s Kforom i dalje, budući da delimo iste sigurnosne zabrinutosti, interese i vrednosti -  naveo je Haradinaj u postu nakon razgovora sa Stoltenbergom.

Haradinaj navodi da je Stoltenbergu rekao da ima razumevanja za njegov stav o perspektivi procesa transformacije, ali i da je Kosovo posvećeno transformaciji KBS u vojsku koja će, tvrdi, biti profesionalna i u službi svih građana Kosova.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.