Šamarčina iz Nemačke: Za 10 godina...

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 15:33

Šamarčina iz Nemačke: Za 10 godina...

Većina svetskih medija, političara, ali i analitičara ne prestaje da se bavi izjavom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o NATO-u.

Kandidat na sledećim američkim predsedničkim izborima rekao je prošle sedmice nešto zbog čega je izazvao haos. Rekao je da SAD, ako on ponovo bude predsednik te države, neće priteći u pomoć onim članicama NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje ne izmiruju svoje finansijske obaveze prema Alijansi.

Čak je dodao i da bi, ako te zemlje budu napadnute, ohrabrio Rusiju da im radi šta god hoće.

Onog momenta kada je to izgovorio krenula je lavina osuda, ali nije sve tako loše. Ako ništa drugo, Tramp je Evropi možda učinio i uslugu, jer kao nikada do sada počelo je da se govori o ubrzanom naoružavanju Starog kontinenta.

Primera radi, poljski premijer otputovao je hitno na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ono što im je rekao, a da nije direktno pomenuo Trampa, jeste: "Bićemo poštovani u svim prestonicama sveta ako verujemo da EU može da bude ne samo civilizacijska, ekonomska i naučna sila već i vojna sila".

"Ispostavilo se da je istorija zaista okrutna i iznenađujuća. Pre nekoliko godina niko ne bi ni pomislio da će Nemačka i Poljska blisko sarađivati, uključujući i vojnu saradnju, u okviru odbrane Ukrajine protiv ruske agresije", dodao je Tusk nakon razgovora s nemačkim kancelarom, preneo je briselski portal Politiko.

Dakle, Tramp jeste na neki način učinio uslugu EU i njenoj komplikovanoj birokratskoj dvadesetsedmoglavoj "aždaji", bar u smislu da je sada svima jasno kako bi morali shvatiti da se ne mogu oslanjati na SAD.

Samo, pitanje je kako se naoružati, jer samo jedan od problema je to što je ogromna količina oružja iz zemalja članica otišla u Ukrajinu, kojoj se pomoć i dalje obećava.

Direktor Rajnmetala, najveće nemačke kompanije za proizvodnju naoružanja, tvrdi čak da će Evropi biti potrebno 10 godina da bude u potpunosti spremna da se brani.

Naime, Armin Paperger, direktor Rajnmetala, na ceremoniji polaganja temelja za novu fabriku za proizvodnju oružja u Donjoj Saksoniji, rekao je da su zalihe municije trenutno "prazne", prenosi BBC.

Paperger je istakao da će biti potrebno "mnogo vremena" za pripremu protiv "agresora koji želi da se bori protiv NATO-a".

"Bili bismo relativno spremni za tri–četiri godine, ali da bismo bili zaista spremni, potrebno nam je 10 godina. Moramo da proizvedemo 1,5 miliona metaka", rekao je on, dodajući da je ogromna količina municije poslata Ukrajini i da, dok traje rat u Ukrajini, Evropa mora nastaviti da pomaže Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Ako ne ulažete u svoju odbranu, ne očekujete da će neko drugi da brani vaš prag“: Sagovornici Danasa o izjavi Trampa da će ohrabriti Rusiju da napadne članice NATO koje ne ispunjavaju obaveze

Izvor: Danas, 13.Feb.2024

U pitanju je politička provokacija i "njegov stari stav", smatraju sagovornici Danasa o izjavi bivšeg američkog predsednika  Donalda Trampa, koji je kazao da će, ako ponovo postane predsednik SAD, ohrabriti Rusiju da napadne članice NATO koje ne ispunjavaju svoje obaveze.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.