Sad znamo! Bombardovaće nas za 24 časa! Jedna odluka spasila više od 250 života! Je l zbog ovoga Pavković osuđen?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2018, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad znamo! Bombardovaće nas za 24 časa! Jedna odluka spasila više od 250 života! Je l' zbog ovoga Pavković osuđen?

General-pukovnik Nebojša Pavković i komandant Treće armije za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, objavio je svoj ratni dnevnik u kom je naveo da je 23. marta 1999. godine, dan pred početak bombardovanja naše zemlje, doneo odluku koja je spasila 250-300 života i od 900-1000 vozila

General-pukovnik je ranije najavio da je napuštanje Kosova i Metohije od strane OEBS-a značilo samo jedno – >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NATO sprema pakleni udar!

23. marta proglašena je neposredna ratna opasnost.

Pavković je opisao da tog dana nije imao mira. Iako je spremno dočekao agresiju, osećao je da nešto nije u redu. Razgovarao je sa sinom i posle toga osetio blago olakšanje.

Osetio je i ponos kad je video da njegovi ljudi nastavljaju da posao obavljaju profesionalno, iako svi znaju šta ih čeka i imaju članove porodice za koje brinu, ali su potpuno posvećeni poslu.

Ipak, nešto je i dalje mučilo Pavkovića. Nije mogao da otkrije o čemu se radi i da li je nešto propustio.

Zastrašujuća tišina nadvila se nad Trećom armijom. Iako su svi pripadnici armije bili zauzeti, ćutali su i mirno radili, a znali su da ih već sledećeg dana čeka pakao koji će im NATO prirediti.

General-pukovnik je odjednom shvatio šta ga je mučilo. To je bilo Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji.

Istog momenta, Pavković je pozvao general-majora Ljubišu Stojimirovića, koji je bio načelnik štaba.

Pavković je, na iznenađenje Stojimirovića, zatražio od njega da izda naređenje da se napusti komandno mesto u Kuršumliji.

Stojimirović je ubeđivao Pavkovića da je "sve u redu". General-pukovnik nije želeo da objašnjava razloge za svoju odluku i dao je rok od 12 časova Stojimiroviću da izvrši zadatak i pronađe lokaciju za Komandno mesto u okolini Niša, kao i da izvrši premeštanje.

Tačno u podne Stojimirović je izvestio Pavkovića da je premeštanje izvršeno.

Među prvim ciljevima, NATO avijacija pogodila je Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji i tako ubila 7 pripadnika armije, među kojima potpukovnici Zoran Petrović i Vlastimir Stanojević i pet pripadnika iz sastava 354. pešadijske brigade.

Kasarna je gađana sa 7 projektila, a pet pripadnika breigade bili su angažovani na raseljenju magazina ratnih materijalnih rezervi Savezne vlade. Došli su u kasarnu da gledaju Dnevnik i nastradali. Kasnije se utvrdilo da je bilo još žrtava.

Da je komandno mesto bilo posednuto NATO avijacija bi uništila Komandu Treće armije. Tu je trebao da se nalazi i general-pukovnik Nebojša Pavković koji je odlukom da premesti Komandno mesto spasao 250-300 života i 900-1000 vozila armije.

General-pukovnik Nebojša Pavković je pred NATO tribunalom u Hagu osuđen na 22 godine zatvora. Da li je možda osuđen zbog toga što je spasio više od 250 života u jednoj sekundi?

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.