SVE VRVI OD ZAPADNIH VOJSKI, 22.000 VOJNIKA NA KOSOVU: Lažna država je DOMAĆIN najveće NATO vežbe u EVROPI! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2023, 22:12

SVE VRVI OD ZAPADNIH VOJSKI, 22.000 VOJNIKA NA KOSOVU: Lažna država je DOMAĆIN najveće NATO vežbe u EVROPI! (VIDEO)

U pitanju je vežba "Defender Europe 23"

Sve je spremno za početak vežbe koju predvodi američka vojska i koja ima za cilj povećanje interoperabilnosti između partnera, kao i operativne spremnosti NATO-a i partnera da reaguju u slučaju pretnje evropskom kontinentu.

Zvanična ceremonija počeće u 11.00 časova, a Ejup Maćedonci koji je glavni i odgovorni za vežbu, istakao je da će ona biti otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za građane od 13.40 časova. Na ovoj svečanosti nastupiće i muzički sastav Sjedinjenih Američkih Država.

Sutra će biti dan kada će tzv. Kosovske bezbednosne snage predstaviti deo svojih jedinica, opreme i vozila na trgu "Skenderbeg" u Prištini.

Pored tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, tu će biti i partnerske jedinice koje učestvuju na Kosovu, tako da će imati priliku da vide jedinice učesnice iz različitih zemalja, koje će biti deo "Defender Europe 23".

- Treba napomenuti da će tokom vežbe "Defender Europe 23" imati 5 visokih oficira, odnosno generala iz Sjedinjenih Američkih Država, koji će posetiti naše trenažne aktivnosti - rekao je on.

Priština je bila domaćin ove vežbe i 2021. godine, ali će ove godine snage KBS-a imati veće učešće, sa preko 1300 pripadnika.

U međuvremenu, ima preko 300 pripadnika partnerskih jedinica koji će zajedno sa KBS-om sleteti u Babaj i Boku i Đakovicu – mesta gde će se vežba održati od 21. maja do 2. juna. Tokom ove vežbe, biće ocenjeni kapaciteti pešadije KBS-a, prvog puka.

- Kosovske bezbednosne snage će po prvi put verifikovati na nivou puka svoju jedinicu, koja će biti sposobna da obavlja pešadijske zadatke.  To će biti ocena elemenata logističke održivosti, što znači da ćemo ocenjivati transport, snabdevanje i druge elemente logističke održivosti - rekao je Makedonci.

Babaj i Boka i aerodrom Đakovica su lokacije na koje će vojska sleteti. Takođe, biće jedinice KSB-a koje će u okviru ove vežbe sletati u druge zemlje, kao što su Albanija, Severna Makedonija i Hrvatska.

- Kosovske bezbednosne snage će učestvovati sa preko 1300 svojih pripadnika u svim ovim aktivnostima, ali glavni fokus će uvek biti Babaj i Boka gde ćemo iskrcati prvi pešadijski puk koji će to validirati, da bude spreman da realizuje zadatke u okviru svoje misije. Imaćemo i jedinice koje ćemo poslati na aerodrom Đakovica, a koje će uglavnom biti jedinice rezervnog puka komande logistike koje će takođe biti validirane u zadacima logističke podrške za puk koji će izvoditi vežbu - izjavio je Maćedonci.

Maćedonci je govoreći o značaju i scenariju same vežbe istakao da ona ima za cilj da pripremi zemlje NATO i partnerske zemlje za borbu sa konvencionalnim pretnjama ali i od drugih rizika koji mogu doći iz različitih zemalja - rekao je on.

Ciljevi komandanta KBS-a su interoperabilnost sa partnerima, validacija pešadijskih kapaciteta na nivou puka i procena medicinskih kapaciteta koji su validirani u "Defender 21".

Vežba "Defender Europe 23" okuplja 25 zemalja NATO-a sa preko 22 hiljade vojnika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet NATO armija od danas na Kosovu u okviru taktičke vežbe Defender Europe

Izvor: Radio 021, 21.Maj.2023, 09:33

Taktička vežba Defender Europe 2023. počinje danas na Kosovu, a učestvovaće pet NATO armija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.