SVE SE PROMENILO Otkriven veliki plan NATO pakta: Sukob se može pojaviti u bilo kom trenutku

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 18:23

SVE SE PROMENILO Otkriven veliki plan NATO pakta: "Sukob se može pojaviti u bilo kom trenutku"

"Sve se promenilo – NATO želi da ima spreman odgovor u slučaju napada bilo kog neprijatelja, a pre svega Moskve", piše Rojters.

Lideri NATO-a moraće da odobre hiljade stranica tajnih vojnih planova koji će opisivati kako će taj pakt odgovoriti u slučaju ruskog napada.

Ovaj potez predstavlja veliku promenu u Severnoatlantskoj alijansi budući da dugo nije pravila velike odbrambene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << planove – u skorijoj prošlosti učestvovala je u ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i u bombardovanju SR Jugoslavije, ali postsovjetsku Rusiju nije držala za egzistencijalnu pretnju.

Međutim, s početkom rata u Ukrajini, prvog vojnog sukoba na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, kako navodi Rojters, očigledno ne računajući NATO agresiju na Srbiju, "sve se promenilo – NATO želi da ima spreman odgovor u slučaju napada bilo kog neprijatelja", a pre svega Moskve.

- Osnovna razlika između upravljanja krizom i kolektivne odbrane je sledeća: redosled događaja ne određujemo mi, već naš protivnik -rekao je visoki zvaničnik Alijanse admiral Rob Bauer i dodao da se moraju pripremiti za činjenicu da se sukob može pojaviti u bilo kom trenutku.

NATO će uz to dati smernice nacijama o tome kako da unaprede svoje snage i logistiku.

- Saveznici će tačno znati koje snage i kapaciteti su im potrebni, uključujući gde, šta i kako da rasporede - rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg o strogo poverljivim dokumentima koji će, kao u Hladnom ratu, predvideti raspodelu pojedinih trupa za odbranu određenih regiona.

Rojters konstatuje da je ovo nastavak raspodele borbenih trupa Alijanse na istoku Starog kontinenta, u čemu prednjače Velika Britanija, Kanada i Nemačka, a što je počelo 2014. godine. Međutim, ukazuje britanska novinska agencija, pred Alijansom je ogroman zadatak – 2022. pristala je da stavi 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti, u odnosu na 40.000 u prošlosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NATO je spreman za napad? 300.000 vojnika u pripravnosti

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 08:53

Severnoatlantski savez se priprema za "sukob koji bi mogao da se desi u bilo kom trenutku", navela je agencija Rojters o vojnim planovima NATO-a...Kako su naveli, o tim planovima će se odlučivati na samitu u Vilnjusu u julu...Cilj je bolja pripremljenost Alijanse za napad i poboljšana logistika...Prvi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.