SITUACIJA POSTAJE SVE OPASNIJA Članica NATO u panici, Vagnerovci se približavaju njenim granicama?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 16:21

"SITUACIJA POSTAJE SVE OPASNIJA" Članica NATO u panici, Vagnerovci se približavaju njenim granicama?!

Poljska je ranije ovog meseca počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje usled sve veće zabrinutosti da bi prisustvo Vagnerovaca u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na njnoj granici.

Grupa od 100 vojnika iz ruske privatne vojne kompanije Vagner približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je danas poljski premijer, Mateuš Moravjecki.

- Situacija postaje sve opasnija… Najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će oni (Vagnerovci) biti prerušeni u beloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju i destabilizuju Poljsku - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama, na zapadu Poljske.

Oni će najverovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu pretnju, istakao je Moravjecki, ne navodeći izvor svojih informacija.

Poljska, bivša članica Varšavskog pakta koja je punopravna članica NATO od 1999. godine, zabrinuta je zbog mogućeg prelivanja rata na njenu teritoriju od kada su Rusi napali Ukrajinu u februaru 2022. godinu.

Anton Motolko, osnivač beloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojnu aktivnost u zemlji, rekao je za Rojters da njegova grupa nije videla nikakve dokaze o tome da se pripadnici Vagnera približavaju Grodnu.

Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom da je u blizini koridora Suvalki, strateškog pojasa duž poljsko-litvanske granice, koja deli Belorusiju, saveznicu Rusije, od ruske enklave Kalinjingrad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.