ŠAMARČINA ZA KURTIJA! NATO sahranio albanske specijalce, lažnom premijeru poslali pismeni odgovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023, 22:19

ŠAMARČINA ZA KURTIJA! NATO sahranio albanske specijalce, lažnom premijeru poslali pismeni odgovor

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova nije dalo nikakva pojašnjenja.

Bezbednosne snage deluju na celoj teritoriji "Republike Kosovo", navodi se u nacrtu Strategije odbrane tzv. Kosova, dok iz NATO-a odgovaraju da nije došlo do promene u dosadašnjem stavu Kfora.

Vlada tzv. Kosova namerava da proširi prisustvo svojih bezbednosnih snaga (KBS) na celu teritoriju KiM, navodi se u novoj Strategiji odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Kosova".

Tom cilju nije prethodio zahtev za izmenu aktuelnog sporazuma sa NATO-m, prema kome KBS mogu da dođu na sever KiM samo uz posebnu dozvolu Kfora.

- KBS deluje na celoj teritoriji "Republike Kosovo" kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i jedinica Generalštaba KBS - navodi se u strategiji.

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova nije dalo nikakva pojašnjenja kako da se postupa sa sadašnjom zabranom koja važi za deo KiM, navodi "Koha" i dodaje da je NATO u pisanom odgovoru potvrdio da se ništa nije promenilo na tom polju.

- U skorije vreme nije došlo do promene u stavu Kfora - misije predvođene NATO - koji trenutno ima oko 3.700 vojnika na terenu. Za postavljanje KBS na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost Kfora. S tim u vezi, Kfor u poslednje vreme nije prihvatio nijedan zahtev - kaže se u odgovoru NATO-a, prenosi list.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti tzv. Kosova trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO, pre nego što ih unesu u strateška dokumenta.

- Spominjanje ovog pitanja u nacrtu Ministarstva odbrane više služi za političku upotrebu nego što ta tačka zaista može da se ispuni. Treba ubuduće razgovarati sa NATO o tome zašto je važno da KBS sprovodi aktivnosti na celoj teritoriji 'Republike Kosovo'. Moramo imati novi sporazum - naveo je Bedri Elezi.

U međuvremenu, prisustvo NATO mehanizama na 'Kosovu', kako je napisano u strategiji, imalo je pozitivan uticaj na održavanje mira i bezbednosti ne samo na "Kosovu", već i u regionu, zaključuje "Koha".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.