SAD odbile ponudu Poljske u vezi sa lovcima kao neodrživu

Izvor: VOA, 09.Mar.2022, 04:20

SAD odbile ponudu Poljske u vezi sa lovcima kao "neodrživu"

Sjedinjene Države odbile su iznenadnu ponudu svog NATO saveznika Poljske da svoje lovce ruske proizvodnje MiG-29  prebaci u američku bazu u Nemačkoj kao način da se snabdeju ukrajinske vazduhoplovne snage u odbrani protiv ruskih trupa. Sjedinjene Države pokušavaju da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini. Međutim, mogućnost da borbeni avion sa NATO teritorije leti u ratnu zonu "izaziva ozbiljnu zabrinutost u celom NATO savez", saopšteno je iz Pentagona. NATO je saopštio da ne želi direktan konflikt sa Rusijom, nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden odbacio je mogćnost slanja američkih trupa da se bore u Ukrajini što bi se, prema navodima Pentagona, odnosilo na kopnene ili vazduholovne snage. "Jednostavno nam nije jasno da postoji značajan razlog za to", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o poljskom predlogu. "Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i drugim NATO članicama o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koji iz njega proizilaze, ali ne verujemo da je predlog Poljske održiv", poručio je Kirbi. Poljsko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je u utorak da je spremno da pošalje svoje borbene avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, da bi bili na raspolaganju Sjedinjenim Državama. Takođe je pozvalo ostale članice alijanse, koje imaju slične letelice, da urade isto.  Visoka zvaničnica Stej departmenta Viktorija Nuland, podsekretarka za politička pitanja, saopštila je da je predlog Varšave iznenadio SAD. "Koliko ja znam, nisu se prethodno konsultovali sa nama o svojim planovima da nam daju te avione. To je u stvari bio iznenadni potez Poljaka", navela je Nuland na pretresu u Senatu. Novi razvoj događaja pokreće pitanja o održivosti zahteva koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio evropskim zemljama da Ukrajini pošalju avione ruske proizvodnje, što je pitanje koje je pokrenuto i tokom njegovog razgovora sa članovima američkog Kongresa prošlog vikenda. Članovi Kongresa žele da ubrzaju vojnu pomoć Ukrajini i vrše pritisak na Bajdenovu administraciju da pomogne u transportu letelica. Poljska snabdeva Ukrajinu odbrambenim oružjem, ali je saopštila da neće slati borbene avione zato što ne učestvuje direktno u konfliktu između Ukrajine - koja nije članica NATO-a  - i Rusije. Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je ove nedelje da zemlje, koje nude svoje aerodrome Ukrajini za napade na Rusiju, mogu da budu posmatrane kao učesnice konflikta.  Nuland je poručila da je procena hitnih potreba Poljske, imajući u vidu da je blizu konflikta, glavno pitanje, te da ta zemlja "ima koristi od pune vazduhopolovne bezbednosti koju pruža NATO savez".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD odbile ponudu Poljske da pošalje migove u američku bazu; Patriot sistemi kao pojačanje stižu u Poljsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022

SAD su odbile ponudu saveznice iz NATO Poljske da prebaci svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj, kako bi se popunile ukrajinske vazdušne snage u odbrani od ruske invazije...Vašington nastoji da ubrza isporuku oružja Ukrajini, ali mogućnost da borbeni avioni sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.