SAD koriste politički pritisak kako bi zemlje Balkana uvukle u NATO

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD koriste politički pritisak kako bi zemlje Balkana uvukle u NATO

SAD koriste politički pritisak kako bi balkanske države uvukle u NATO. Moskva na to ne gleda mirno, izjavio je za RIA Novosti direktor odelenja za evropsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Andrej Kelin.

Prema Kelinovim rečima, glavni napori Vašingtona su „usmereni na to da u potpunosti osvoji zapadni Balkan i nakon Crne Gore u svoju orbitu uvuče i druge države“.

Diplomata je istakao da se, pored političkog pritiska, Sjedinjene Države mešaju u unutrašnje poslove država, kršeći "Helsinške principe".

„Mi na to uopšte ne gledamo mirno, jer svaki talas širenja NATO-a, posebno u uslovima loših odnosa kakvi su danas, predstavlja dodatnu komplikaciju za evropsku bezbednost“, naglasio je Kelin.

On je izjavio i da će Moskva preduzeti adekvatne mere kao odgovor na raspoređivanje protivraketne odbrane SAD u Evropi, posebno u Poljskoj.

U junu je Crna Gora zvanično postala 29. članica Severnoatlantskog saveza. Značajan deo stanovništva ove bivše jugoslovenske republike suprotstavio se pridruživanju ovom vojnom savezu.

Moskva je više puta saopštila da širenje NATO-a i raspoređivanje sistema raketne odbrane u Evropi traži nužno reagovanje Rusije.

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.