SAD i NATO saveznici se spremaju za antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i NATO saveznici se spremaju za antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji

SAD i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji.

Kako "Novosti" saznaju, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema informacijama "Novosti", uveliko su u toku pripreme za lansiranje projekta "Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu", koji bi trebalo da startuje krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem "regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbednosti" pod radnim nazivom "Balkan sekjuriti netvork" ("Balkanska bezbednosna mreža").

Radovima na "suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu", što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako saznaju "Novosti", rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Finansiranje projekta, prema našim informacijama, ići će preko Atlantskog saveta, Nemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Nemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji.

Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula.

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su "ranjive na uticaj Ruske Federacije". 

Džon Kapelo, Danijel Šunter

I PETREUS ŠIRI CARSTVO
Da SAD nameravaju da na Balkanu ojača svoj uticaj svedoče i sve glasnije spekulacije da Fond KKR, koji vodi nekadašnji šef CIA Dejvid Petreus, planira preuzimanje još dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - Prve i O2 (nekadašnja B92). Takođe, nameravaju da uđu u slovenačku TV Pop, hrvatsku Novu, OBN u BiH i TV Vijesti u Crnoj Gori.

Inače, fond KKR u Srbiji je vlasnik najvećeg provajdera kablovske televizije i interneta kompanije SBB, ali i TV N1 i "Grand produkcije", a imaju i značajan udeo u vlasništvu internet portala "Blic".

Novosti



 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.