Novosti: SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Izvor: B92, 14.Sep.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti": SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Beograd -- Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u našoj zemlji, pišu "Večernje novosti".

Kako saznaje taj list, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema našim informacijama "Novosti"

, uveliko su u toku pripreme za lansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekta "Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu", koji bi trebalo da startuje krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem "regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbednosti" pod radnim nazivom "Balkan sekjuriti netvork" ("Balkanska bezbednosna mreža").

Radovima na "suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu", što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako pišu "Novosti", rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Finansiranje projekta, prema informacijama "Novosti", ići će preko Atlantskog saveta, Nemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Nemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji.

Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula.

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su "ranjive na uticaj Ruske Federacije".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Novosti": SAD i NATO u Srbiji spremaju antiruski desant

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Sep.2017

BEOGRAD - Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji, pišu "Večernje novosti"...Kako saznaje taj list, dio iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodijelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Mediji: SAD u Srbiji spremaju medijski desant na Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2017

Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji, pišu današnje "Večernje novosti"...List navodi da, naime, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, uskoro stiže i u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.