SAD: Puna podrška članstvu CG u NATO

Izvor: VOA, 28.Okt.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Puna podrška članstvu CG u NATO

Američki zakonodavci su posle susreta sa predsjednikom crnogorske skupštine podržali upućivanje pozivnice Crnoj Gori u decembru; Senator Mekejn poručio da SAD i NATO moraju da pokažu Putinu da postoji granica njegovoj agresiji

Sjedinjene Države snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, poručio je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, kongresmen Majk Tarner, nakon susreta sa predsjednikom Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Crne Gore Rankom Krivokapićem koji boravi u posjeti Vašingtonu.

Predstavnički dom i Senat su usvojili kongresnu deklaraciju o podršci Crnoj Gori i drago nam je što je administracija takođe to podržala. Kao predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, nadam se da  će tokom sledeće godine crngoorska delegacija moći da se pridruži Parlamentarnoj skupštini."

Tarner je istakao da Vašington radi na tome da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu za članstvo. Podršku Crnoj Gori pružio je, posle susreta sa Krivokapićem, i senator Džon Mekejn.

"Crna Gora je prelijepa zemlja i što je još važnije dobar prijatelj Amerike. Razgovarali smo o mnogim pitanjima, prije svega o crnogorskom članstvu u NATO-u. Drago mi je što naša administracija to podržava, to ima punu podršku Kongresa i uradićemo sve što možemo da se taj proces dovrši. Ovo su opasna vremena, sa Vladimirom Putinom u pokretu. Crnoj Gori je potrebno članstvo u NATO-u."

Na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ulogu Rusije u protestima u Crnoj Gori, Mekejn je odgovorio:

"Rusija nastavlja da podstiče opoziciju, da širi propagandu, ali Crna Gora nije jedina.  Pogledajte baltičke zemlje, Moldaviju. I tu Vladimir Putin pokušava da obnovi rusku imperiju. Mi, SAD i NATO moramo da mu pokažemo da postoji granica njegovoj agresiji".

Predsjednik crnogorske skupštine je posle susreta u Kongresu, za Glas Amerike rekao da je na sastancima bilo riječi o dešavanjima u Crnoj Gori i da je ključna poruka da je Parlament mjesto za dogovor.

"Svi subjekti moraju doći pod institucionalni krov da bi se bavili demokratskim pitanjima. Nema nikakvih odluka koje neće biti proizvod institucija, proizvod demokratske volje i zrele političke elite u svakoj zemlji da svi problemi koji se pojave rešavaju demokratskim putem."

Krivokapić se juče sastao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Hojtom Jiem.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.