SAD: Nijedna zemlja ne može staviti veto na stvaranje kosovske vojske

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 06:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nijedna zemlja ne može staviti veto na stvaranje kosovske vojske

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da SAD nastavljaju da podržava tranziciju tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku i dodaje da nijedna zemlja ne može „staviti veto“ na ovu tranziciju, objavila je RTK.


„Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju disciplinovanu, transparentnu tranziciju KBS-a u profesionalnu, multietničku NATO-interoperabilnu vojsku sa ograničenim mandatom teritorijalne samoodbrane. Nijedna zemlja ne može ’staviti veto‘ na ovu tranziciju“, navodi se u odgovoru iz ambasade SAD na pitanje RTK kakav je stav američke administracije povodom usvajanja amandmana od strane Komisije za unutrašnje poslove tzv. kosovske skupštine na nacrt zakona o transformaciji KBS u vojsku.


Iz Ambasade kažu i da pozivaju kosovske političke lidere da osiguraju da se taj proces nastavi na „inkluzivan način koji odražava multietničku prirodu Kosova“.





„Od suštinskog je značaja da Kosovo, od ovog trenutka pa nadalje, blisko koordinira sa saveznicima NATO-a i da se angažuje sa svim svojim građanima dok tranzicija napreduje“, navedeno je u odgovoru za RTK.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.