Izvor: Medijski istraživački centar, 24.Jul.2014, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski specijalci čiste kasetne bombe u Nišu

Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije počeli su danas čišćenje terena u užem centru Niša, koji su avioni NATO-a 1999. godine bombardovali kasetnom municijom.  Humanitarno razminiranje u ovom delu Niša realizuje se na osnovu projekta, koji je pripreman nekoliko godina.
Početak akcije razminiranja žitelje ovog dela Niša je podsetio na strahoviti 7. maj 1999. godine. Tada je izvršen napad na Niš kasetnim bombama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u kojem je poginulo 15, a ranjeno 18 civila. Kasetnim bombama zasuta je Šumatovačka i Ulica Anete Andrejević, u blizini velike niške pijace, baš u doba dana kada je na ulicama bilo dosta ljudi.
Tog dana poginila je i trudnica Ljiljana Spasić (26), student četvrte godine medicine, u sedmom mesecu trudnoće. Razorno dejstvo kasetnih bombi moglo se videti na svakom koraku.
Direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović kazao je da se kasetna municija traži na površini od 815 kvadratnih metara u dve ulice u centru grada na dubinama do pola metra.
On je pojasnio da je ta lokacija specifična, jer se nalazi u gusto naseljenom gradskom području.
„Dosta je zagadjena šutom i ostalim materijalima i bila je u zoni gadjanja kasetnom municijom, tako da smo birali najiskusnije ljude. Nemamo do sada ni jedan pronalazak već samo sumnjamo za tu lokaciju“, rekao je Jovanović i dodao dodao da bi u Nišu i okolini trebalo da se humanitarno razminira još 300.000 kvadratnih metara.
Na pitanje novinara o stavu Srbije prema Konvenciji o kasetnoj municiji, koju Srbija i ako zemlja žrtva jedina u regionu još uvek nije potpisala, Branislav Jovanović je rekao da se taj centar zalaže za potpisivanje Konvencije o kasetnoj municiji.
“Centar za razminiranje kao organ koji se zalaže za humanitarne aspekte čišćenja kasetne municije zalaže se i za potpisivanje Konvencije. Medjutim za potpisivanje je potrebno da se i drugi državni činioci saglase. Mi smo trenutno u aktivnim dogovorima sa svim državnim činiocima u vezi Konvencije i očekujemo da se to skoro i desi”, rekao je Jovanović.
Sladjan Vučković aktivista udruženja „Akcija i pomoć“ koje se zalaže da Srbija potpiše i ratifikuje Konvenciju o kasetnoj municiji, podržava ovu aktivnost, ali i ukazuje na to da se i nakon 15 godina traže ostaci kasetne municije u centru grada, a podatak da u Nišu ima još lokacija za razminiranje ne iznenađuje, ali brine građane. Vučković podseća da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja nije potpisala Konvenciju o kasetnim bombama, što bi ubrzalo proces čišćenja od zaostale municije na bombardovanim područjima.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.