Rusija insistira na čvrstim garancijama o neširenju NATO-a na istok

Izvor: Beta, 19.Jan.2022, 21:18

Rusija insistira na čvrstim garancijama o neširenju NATO-a na istok

Moskva će prihvatiti samo čvrste američke garancije da neće biti širenja NATO-a na Ukrajinu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.Rusija je i danas ostala pri čvrstom stavu, u vreme tenzija sa Zapadom zbog njenog nagomilavanja vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju na prošlonedeljnim pregovorima Rusije i SAD u Ženevi, ponovio je da Moskva nema nameru da napadne Ukrajinu, od čega Zapad i Kijev strahuju, ali je dodao da je za Moskvu imperativ dobijanje zapadnih bezbednosnih garancija.On je kazao da ne može biti smislenih pregovora ako Zapad ne ispuni glavni ruski zahtev u vezi sa neširenjem NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.Naveo je da sve bliže veze Ukrajine i NATO saveznika predstavljaju veliki bezbednosni izazov za Rusiju."Vidimo pretnju da Ukrajina postane još više integrisana u NATO, i bez sticanja formalnog statusa države članice (alijanse). To je nešto što zadire u središte ruskih nacionalnih interesa i mi ćemo učiniti sve da preokrenemo ovu situaciju", rekao je Rjabkov.Rjabkov je oštro odbacio mogućnost da Rusija prihvati moratorijum na dalje širenje NATO-a na istok, što su predložili neki politički stručnjaci.Ukazao je da je za Moskvu prioritet "dobijanje čvrstih, pravno obavezujućih garancija" da Ukrajina i ...
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Rusija insistira na čvrstim garancijama o neširenju NATO-a na istok

Izvor: Danas, 19.Jan.2022

Moskva će prihvatiti samo čvrste američke garancije da neće biti širenja NATO-a na Ukrajinu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.