Izvor: B92, 21.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin traži sednicu Rusija-NATO

Beograd -- Sednica saveta Rusija-NATO o planovima SAD za slanje oružja Kosovu mogla bi biti održana sledeće nedelje, kaže Dmitrij Rogozin.

Ruski ambasador u NATO-u Rogozin optužio je Sjedinjene Američke Države da daju bivšim teroristima oružje za rat protiv terorizma i ocenio da to, u najmanju ruku, zvuči zanimljivo, ako ne i gore. Međutim, zvaničnici NATO-a kažu da nisu upoznati sa bilo kakvim zahtevom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije u vezi sa održavanjem sastanka saveta Rusija-NATO.

Ruski amabasador u NATO-u rekao je da su oni koji su na vlasti na Kosovu dospeli na položaje kao organizatori i lideri Oslobodilačke vojske Kosova, koju, naveo je Rogozin, mnogi smatraju terorističkom organizacijom.

"Loša odluka u osetljivom trenutku"

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je odluka o isporuci oružja na Kosovo "loša vest" i da su SAD morale da se uzdrže od takve odluke.

"Nepotrebno i loše"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je danas da je odluka Vašingtona o prodaji oružja Kosovu apsolutno nepotrebna i definitivno loša, kao i da je taj potez Sjedinjenih Država došao u veoma lošem trenutku. "Kosovo je region u Srbiji, koji pre svega treba da razvija ekonomiju. Na Kosovu su kriminal i korpucija na najvišem stepenu u Evropi, a stopa nezaposlenosti je 60 odsto", rekao je Šutanovac.

"To je loša vest i dolazi u jednom veoma osetljivom trenutku za Srbiju i srpski narod na Kosovu i nikako ne mogu da je podržim", rekao je Tadić gostujući na televiziji Pink.

Tadić je kazao da se ta vest može tumačiti i na drugi način jer su eminentni analitičari objasnili da je reč o rutinskoj odluci američke administracije.

"Moglo bi se i tako tumačiti. Međutim, radi se o tome da je Kosovo priznato na jedan način koji nema formu legalnosti i priznato je izvan međunarodnog prava. Kada bi neka država nastajala po elementima međunarodnog prava kao nezavisna, onda bi se i takva odluka mogla prihvatiti", rekao je Tadić.

Lavrov: Nelegitimna isporuka

Svaka isporuka oružja Kosovu je nelegitimna ukoliko nije u okviru rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, rekao je juče ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

Ta rezolucija predstavlja jedini legitimni okvir za rešavanje situacije na Kosovu, dodao je Lavrov, prenela je agencija Itar-Tas.

"Njom nije dozvoljeno stvaranje oružanih snaga Kosova, kao ni bilo kakvo isporučivanje oružja, osim oružja koje je potrebno međunarodnim snagama koje su tamo raspoređene na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN", dodao je šef ruske diplomatije.

"Nema sumnje da ćemo analizirati ono što se trenutno događa na Kosovu i želeo bih da verujem da cilj tih isporuka oružja nije da prinude Srbe ili druge etničke manjine da ostanu unutar ilegalno proglašene države", rekao je Lavrov.

"Ne mislim da će to stvoriti dodatnu stabilnost na Balkanu pošto je verovatnije da će se dogoditi suprotno", naveo je Lavrov.

Rusija je ranije juče zatražila od generalnog sekretara NATO sazivanje hitne sednice saveta Rusija-NATO na kojoj bi se raspravljalo o planovima SAD za slanje oružja Kosovu.

Ambasada SAD: Rutinska odluka

Odluka predsednika SAD Džordža Buša da dozvoli izvoz oružja iz SAD na Kosovo je "rutinska" i ne predstavlja nameru SAD da naoružaju Kosovo, rečeno je juče Tanjugu u američkoj ambasadi u Beogradu.

"Ovo je rutinska odluka koju su Sjedinjene Države donele ne samo za Kosovo, već prethodno i za Srbiju, druge zemlje na Balkanu kao i većinu zemalja u svetu", izjavila je nacionalnoj agenciji predstavnica za štampu američke ambasade Rajan Haris.

Predsednik SAD Buš potpisao je Predsedničku odluku koja Kosovo kvalifikuje kao "primaoca odbrambenih artikala i odbrambenih usluga" prema Planu 503 Zakona o pomoći inostranstvu iz 1961. godine i članu 3 Zakona o kontroli izvoza oružja, objašnjeno je iz američke ambasade.

To, prema rečima Harisove, podrazumeva da predsednik smatra da će pomenuta vojna pomoć "ojačati bezbednost Sjedinjenih Država i promovisati svetski mir".

Ona je rekla da je prerano navoditi koje će vrste "artikala i usluga" biti obezbeđene po toj odluci, jer "svaki zahtev u tom smislu treba da potekne od kosovske vlade i prođe obiman proces procenjivanja".

"Ova odluka bi, recimo, mogla da se odnosi na snabdevanje ličnim (individualnim) laganim naoružanjem", rekla je Harisova i naglasila da "to ne uključuje opremu koja bi bila adekvatna za ofanzivnu silu".

Na Balkanu su u okviru pomenutog programa do sada obezbeđivani medicinska oprema, kamioni, mali brodovi, oprema za deminiranje, oprema za borbu protiv požara i slično, dodala je ona.

"Na primer, posle velikih poplava Dunava u aprilu 2005. godine, SAD su obezbedile Srbiji vojne kamione koji pružaju humanitarnu pomoć", rekla je predstavnica američke ambasade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rogozin: Hitan sastanak NATO-Rusija zbog Kosova možda 28. marta

Izvor: Blic, 20.Mar.2008, 19:37

Hitna neformalna sednica saveta Rusija-NATO na kojoj bi se raspravljalo o planovima SAD za slanje oružja Kosovu mogla bi biti održana 28. marta, rekao je danas ruski ambasador u NATO Dmitrij Rogozin u Briselu, preneo je Itar-Tas...Rusija je zatražila sazivanje hitne sednice od generalnog sekretara...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.