Razlog neulaska u NATO: Gubitak najvećeg saveznika Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razlog neulaska u NATO: Gubitak najvećeg saveznika Srba

Neki od razloga za neulazak Republike Srpske, odnosno BiH, u NATO su nestanak Srpske, nestanak dejtonske BiH, mogućnost da se Srbi, s obzirom na maticu Srbiju koja je vojno neutralna, nađu na dve strane fronta, kao i gubitak Rusije kao najvećeg saveznika Srba, rečeno je na tribini "Zašto Srpska neće u NATO".

U uvodnom obraćanju, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulazak Bosne i Hercegovine u NATO značio i nestanak Srpske dodajući da se kao jedan od uslova za ulazak BiH u NATO spominje i prenos vlasništva vojne imovine sa entiteta na BiH.

"To bi praktično značilo prenos delova teritorije Republike Srpske na BiH samo do trenutka ulaska BiH u NATO, a već samim činom ulaska BiH u NATO ta teritorija bi postala teritorija te zapadne vojno-političke alijanse", rekao je Cicović.

Vranješ: Insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak BiH

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ naveo je da se davno razvila teza među bošnjačkom elitom da je jedina garancija za opstanak BiH članstvo u NATO.

"Očigledno bošnjačka politička elita na čelu sa SDA vidi disciplinovanje Republike Srpske jedino uz pretnje silom, nikako uz politički dogovor", rekao je Vranješ i dodao da svako dalje insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak dejtonske BiH.

Kecmanović: Kao članica NATO Srpska bi postala neprijatelj prijateljskoj Rusiji

Profesor Nenad Kecmnanović kazao je da ne postoji nijedan razlog zašto bi Srpska trebala da se priključi NATO-u, dok zna bar desetak zašto to ne bi trebalo uraditi.

Kako je naveo, prvo Srbi u Srpskoj su prema svim istraživanjima protiv toga, a kao drugo ulazak Srpske u NATO naspram vojne neutralnosti matice Srbije otvara mogućnost da se Srbi nađu sa dve strane fronta.

"Kao članica NATO-a u obnovljenom Hladnom ratu na ivici vrućeg, Srpska bi postala neprijatelj prijateljskoj Rusiji", kaže Kecmanović.

Lazanski: NATO izrazito antiruski vojni savez

Novinar Miroslav Lazanski ističe da BiH ništa ne bi dobila ulaskom u NATO, koji ocenjuje kao izrazito antiruski vojni savez.

"Ulazak u tu organizaciju ne bi bio racionalan potez, ni politički, ni ekonomski", kazao je Lazanski.

Politikolog Aleksandar Pavić naveo je da NATO ugrožava srpsku državnost i nudi jedino militarizam, unilateralizam, gaženje međunarodnog prava i gušenje slobodnih medija i slobode izražavanja.

Darko Tanasković: Rusija najvažniji srpski saveznik

Profesor Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije u Unesku, kazao je da Srbija i Srpska, bez obzira na različit međunarodni položaj, moraju imati usklađeni pristup realnosti NATO-a na Balkanu i uopšte.

Prema njegovim rečima, NATO kao jedino potencijalno ugrožavanje bezbednosti svojih članica vidi od strane Rusije.

"Rusofobija je bila i ostala najsnažniji motiv za ulaženje pod NATO kišobran bivših istočnoevropskih i nekih balkanskih država. Srbima, ne samo da ne preti nikakva opasnost od Rusije, veće je sasvim suprotno, Ruska Federacija najvažniji srpski saveznik na međunarodnom planu, uključujući kontekst bezbednosnih pretnji i rizika", rekao je Tanasković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.