Rat sa Rusima će ih zbrisati sa mape: Prave 600 bunkera

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 12:53

Rat sa Rusima će ih "zbrisati sa mape": Prave 600 bunkera

Na granicama NATO-a sa Rusijom, države fronta se već spremaju za potencijalni rat sa Moskvom.

U januaru su ministri odbrane Letonije, Litvanije i Estonije dogovorili novi plan za izgradnju široke mreže utvrđenja dizajniranih da odvrate i zaustave moguću rusku invaziju.

S obzirom na 210 milja granice njihove zemlje sa Rusijom, za koju se veliki deo smatra gotovo neprohodnim zahvaljujući ogromnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šumama i močvarama, estonski zvaničnici su rekli da vlada planira oko 600 bunkera za koje se nadaju da će sprečiti hipotetičku invaziju i okupaciju Moskve.

"Rat u Ukrajini je pokazao da je povratak već osvojenih teritorija izuzetno težak i uz visoku cenu ljudskih života, vremena i materijalnih resursa“, rekla je Suzan Lilevali, podsekretar za odbrambenu spremnost u Ministarstvu odbrane Estonije. Ona je govorila o projektu vrednom 60 miliona evra.

"Pored opreme, municije i ljudstva, potrebne su nam fizičke instalacije za efikasnu odbranu naših zemalja“, rekao je Lilevali.

Male baltičke države su dugo bile viđene kao najverovatnije mete Rusije ako predsednik Vladimir Putin bude dovoljno hrabar da pokrene napad na NATO. Ako se to dogodi, moglo bi se očekivati da će ruske trupe pregaziti tri male nacije za nekoliko dana.

Multinacionalni bataljoni NATO-a, raspoređeni po principu rotacije u baltičkim državama nakon Putinove aneksije Krima 2014. godine, sve do samita alijanse u Madridu 2023. godine, smatrani su kao „okidač“ snaga dizajniranih da uvuku savezničke nacije u sukob, a ne da zaustave ruske invazije. snagu.

Baltički civilni i vojni lideri kritikovali su njihov status granične linije NATO-a. Ruska razarajuća invazija i okupacija delova Ukrajine 2022. godine ubrzala je stratešku promenu za alijansu dok su baltičke države gledale na strahote nanete Ukrajincima u Mariupolju, predgrađima Kijeva i drugde.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je 2022. da će njena nacija biti "zbrisana sa mape" invazijom ruskih snaga prema planu NATO-a.

Nova baltička odbrambena linija usklađena je sa ažuriranim pristupom NATO-a "odbrane napred i odvraćanja poricanjem“, rekao je Lilevali novinarima u četvrtak, "sa ciljem da se u svakom trenutku brani svaki centimetar savezničke teritorije“.

"Ove instalacije služe, pre svega, u svrhu izbegavanja vojnih sukoba u našem regionu, jer bi potencijalno mogle da promene računicu neprijatelja. Mere protiv mobilnosti i utvrđivanja su istorijski odigrale značajnu ulogu u ratovima u našem regionu, na primer u Finskoj, a kao što je pokazao rat u Ukrajini, savršeno važe i u ovom veku.Instalacije treba da uskrate neprijatelju mogućnost brzog napredovanja na teritoriju baltičkih zemalja i da u slučaju vojnih upada već zaustave neprijateljsko napredovanje. na našim granicama“, rekao je Lilevali.

Koordinacija sa Letonijom i Litvanijom je neophodna da bi se "izbeglo ostavljanje bilo kakvih rupa, pošto bezbednosna situacija u našem regionu trenutno ne pokazuje znake poboljšanja“, rekao je Lilevali.

Litvanski planeri će se posebno fokusirati na Suvalki jaz. Ovaj tanki pojas zemlje proteže se između Belorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, čija bi okupacija izolovala baltičke države od Poljske i njihovih drugih evropskih saveznika na zapadu.

Estonske tvrđave biće grupisane oko graničnih prelaza Narva na severu i Viru na jugu. Čudsko jezero, koje čini veći deo granice sa Rusijom, pruža Estoncima moćnu odbrambenu barijeru. Opšta namera je, rekao je Lilevali, da se obezbedi spremnost "za borbu protiv neprijatelja od prvog metra i prvog sata".

Estonski zvaničnici su do sada planirali 600 bunkera. Oni će se snabdevati iz obližnjih zaliha opreme i municije. Većina, prema modelima koji su podeljeni za Nevsveek, biće betonski "podrumi“ u obliku kocke ugrađeni u zemlju sa delimično pokrivenim streljačkim rovom okomitim na ulaz.

Prototipovi su u izradi, a testiranje bi trebalo da počne ove godine. Estonija želi da postavi prve bunkere početkom 2025. godine.

"To je zapravo podrum koji je izgrađen pod zemljom. Bunkeri će biti oko 35 kvadratnih metara i predviđeni za smeštaj po 10 vojnika, plus sva oprema i oprema. Biće dizajnirani da vojnici žive neko vreme i da im pružaju zaštitu. od neprijateljskih artiljerijskih granata. Uporišta će se sastojati od nekoliko manjih bunkera grupisanih zajedno. U slučaju rata, eksplozivne naprave, druge prepreke i elektronski senzori bi verovatno bili korišćeni za podršku odbrambenim operacijama", objasnio je rezervni pukovnik Kaido Tiitus, Lilevalijeov savetnik.

On je rekao da je glavna naučena lekcija da se napredovanje ruskih oklopnih jedinica mora zaustaviti i to već na samoj granici.

Sve zemlje NATO-a proučavale su učinak ruske vojske u Ukrajini, tražeći dragocene informacije o prednostima i slabostima moskovskih jedinica. Estonska mreža bunkera će to uzeti u obzir, rekao je Tiitus.

"Njihova uobičajena artiljerijska municija za to je ili minobacač 120 mm, haubice 122 mm ili haubice 152 mm. To znači da ako možemo da zaštitimo naše snage u ovoj misiji od haubica 152 mm, to je dovoljno za nas. Na svim raketama većeg kalibra ili artiljeriji – mi mogu da rizikuju... Oni ne rade na preciznim ciljevima, već uglavnom na ciljevima u okolini“, zaključio je Tiitus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.