Rasmusen:Podrška CG na putu ka NATO

Izvor: B92, 02.Feb.2014, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen:Podrška CG na putu ka NATO

Podgorica -- NATO će nastaviti da podržava Crnu Goru u sprovođenju reformi, koje treba da dovedu do punopravnog članstva te države u Alijansi.

Crnogorski premijer Milo Đukanović i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, kako je danas saopšteno iz Vlade Crne Gore, razgovarali su u Minhenu, tokom međunarodne konferencije o bezbednosti.

Rasmusen je rekao da NATO pozdravlja napredak Crne Gore i uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprovođenje sveobuhvatnih reformi koje će olakšati put te države ka punopravnom članstvu u Severnoatlanski savez.

Ostajemo posvećeni našem partnerstvu. Nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori za sprovođenje reformi”, kazao je on, dodajući da Podgorica može računati na pomoć Alijanse u ostvarenju svog strateškog cilja – punopravnog članstva u NATO.

Đukanović je kazao da veoma ceni podršku NATO-a dobroj dinamici Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu.

“Ta podrška je za Crnu Goru snažan podsticaj i doprinosi ukupnom napretku”, istakao je on.

Đukanović je kazao da će tekuća godina, kada je Crna Gora u pitanju, proteći u znaku uspešnih reformi, ekonomskog rasta, demokratskog i ukupnog razvoja i napretka u integracijama.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

Samit Alijanse biće održan u septembru ove godine u Velikoj Britaniji, a crnogorski zvaničnici ranije su izrazili očekivanje da bi ta država na tom skupu mogla da dobije poziv za članstvo.

Većina građana Crne Gore, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, protivi se ulasku te države u NATO.

Mekejn: Bio bih srećan da CG postane članica NATO

Američki senator Džon Mekejn kazao je, u razgovoru s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, da snažno podržava ulazak Crne Gore u NATO.

Đukanović i Mekejn, kako je danas saopšteno iz Vlade Crne Gore, razgovarali su u Minhenu, gde učestvuju na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti.

Mekejn je iskazao snažnu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO i izrazio očekivanje da će Podgorica uspešno savladati i preostale korake do punopravnog članstva.

“Imate moju punu podršku. Bio bih jako srećan da Crna Gora postane članica NATO”, kazao je američki senator.

Đukanović i Mekejn, kako je saopšteno, saglasili su se da je integracija Crne Gore u NATO odgovor na izazove u regionu i pouzdan faktor ukupne stabilnosti.

U razgovoru su pohvaljene reforme koje je sprovela Crna Gora, a zvanična Podgorica je ohrabrena da nastavi ispunjavanje evroatlantske integracione agende.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.