Rasmusen: Bez istrage o delovanju Kfora na Kosovu

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Bez istrage o delovanju Kfora na Kosovu

NATO ne vidi potrebu da vrši istragu o incidentima koji su se dogodili na Kosovu, a u kojima je Kfor koristio vateno oružje, izajvio generalni skretar NATO Andres Fog Rasmusen.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas u Briselu da "ne vidi potrebu" za posebnom istragom o upotrebi sile Kfora na severu Kosova i dodao da je o tome razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem.

Rasmusen je to rekao na konferenciji za štampu pred sastanak ministara odbrane NATO i time odgovorio na pitanje agencije Beta da li smatra da je Kfor na prelazima na severu Kosova zaista morao da koristi bojevu municiju protiv srpskih civila, odnosno da je delovao "u nužnoj samoodbrani uz minimum sile", kako je to prethodno saopštio NATO.

Zamoljen da kaže da li će biti posebne istrage koju je tražio Tadić, budući da su bojevi meci Kfora izvadjeni iz tela ranjenih Srba u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Rasmusen je rekao da "ne vidi potrebu za daljom istragom".

"Dobio sam izveštaje, razgovarao sam sa predsednikom Tadićem, ponudio sam Srbima informacije kroz uobičajene vojne kanale", rekao je Rasmusen i podvukao da su "trupe Kfora delovale jasno u samoodbrani".

Vorlik: Vremena za podele prošla

Poljska: Kosovo - osnovni uslov za EU

Petrović: Srbi sa severa više nikome ne veruju!

"Ja sam dobio podrobnu informaciju i imam potpuno poverenje u naše zapovednike, naše trupe i način na koji su oni delovali", dodao je Rasmusen.

Rasmusen je naveo da će o Kosovu razgovarati ministri odbrane NATO i pozvao sve strane da napore ulože u dijalog, a ne u sukobe i da "izbegnu jednostrane akcije i zapaljive poruke".

Ocenjujući delovanje Kfora, on je naglasio "da su oni zaista dali mnogo od sebe u proteklim mesecima da se situacija smiri i da su održali statusno neutralan i nepristrasan stav u delovanju u toj situaciji".

Na pitanje da li će Kfor i dalje ostati na prelazima na severu Kosova nije li to sad policijsko-carinski zadatak koji u nadzoru prelaza treba da preuzme Euleks, Rasmusen je objasnio "da je za nas važno da smo mi tamo da štitimo sve ljude na Kosovu".

"Tokom krize, kao što smo videli, bilo je nužno da Kfor stupi u akciju i sada deluje u svojstvu 'onog koji prvi uzvraća'", dodao je Rasmusen.

On je naglasio da NATO želi "što je pre moguće na neko uobičajenije stanje, tako da nije naša želja da budemo 'onaj koji prvi uzvraća', jer to treba da čine druge vlasti".

On je u uvodnom izlaganju izjavio da je najnovija kriza na Kosovu pokazala kako brzo može izbiti nasilje i "koliko je i dalje važno da tamo svoju misiju obavlja NATO".

Rekao je i da će Kfor i dalje tamo "jamčiti za bezbednost i štititi sve ljude bez obzira na njihovu narodnost, i to potpuno nepristrasno u skladu s mandatom UN".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nato neće novu istragu o Jarinju

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2011

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u Briselu da Alijansa ne namerava da sprovede dodatnu istragu u vezi sa nedavnim sukobom Srba i pripadnika Kfora na prelazu Jarinje na severu Kosova..."Ne vidim da je neophodna dodatna istraga. Mi smo srpskoj strani dostavili sve informacije u vezi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.