RT: Nemačka se priprema za potencijalni rat između Rusije i NATO – Bild

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2024, 21:01

RT: Nemačka se priprema za potencijalni rat između Rusije i NATO – Bild

 
Nemačka se priprema za scenario u kojem Rusija pokreće „otvoreni napad“ na NATO u leto 2025. nakon što je ostvarila velike pobede protiv Ukrajine, izvestio je u nedelju Bild, pozivajući se na poverljiva dokumenta. Moskva je više puta negirala da ima bilo kakve planove da napadne vojni blok koji predvode SAD.
Tajni izveštaj nemačkog Ministarstva odbrane koji je, kako se navodi, videlo izdanje, daje iz meseca u mesec pregled mogućeg „puta ka sukobu“ između Zapada i Rusije. Scenario započinje sa novom mobilizacijom u februaru 2024. godine sa Rusijom koja poziva dodatnih 200.000 vojnika. Moskva je insistirala da ne mora da sprovodi takvu meru, pozivajući se na obilje dobrovoljaca. Prema scenariju iznesenom u dokumentu, Moskva tada pokreće snažnu prolećnu ofanzivu na Ukrajinu, što dovodi do toga da Kijev, koji pati od neadekvatne zapadne podrške, popusti. Izveštaj zatim opisuje kako Rusija u julu pokreće „u početku prikriveni, a kasnije sve otvoreniji napad” na baltičke države, vodeći sajber rat i podstičući nerede među lokalnim stanovništvom koje govori ruski. Kriza ubrzava jačanje ruske vojske u zapadnoj Rusiji, Belorusiji i Kalinjingradu. Istovremeno, Moskva se pozicionira da zauzme Suvalki koridor, prema listu – uski pojas zemlje na severoistoku Poljske između Belorusije i Kalinjingrada, što je rezultiralo „neredima sa brojnim mrtvima“, pri čemu Rusija optužuje NATO da se sprema da napadne zemlju. Poljska i baltičke države na sastanku Saveta NATO u januaru 2025. prijavljuju „sve veću pretnju od Rusije“. Moskva, međutim, koristi razvoj situacije kao izgovor da premesti dodatne trupe u pogranična područja u martu 2025. godine. Usred prikazanih rastućih tenzija, Nemačka doprinosi 30.000 vojnika naporima za izgradnju alijanse. Prema strateškoj prognozi, NATO odlučuje o „merama kredibilnog odvraćanja“ u maju 2025. Scenario se na ovom mestu završava, a Bild napominje da je „otvoreno pitanje“ da li će se Rusija u tim okolnostima povući. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ismevala je izveštaj, nazvavši ga „prošlogodišnjim snažnim horoskopskim predviđanjem“. U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin negirao je bilo kakve planove za napad na NATO, tvrdeći da Moskva nema „nikakav geopolitički, ekonomski... ili vojni interes“ u vođenju rata protiv bloka. Rusija je, međutim, decenijama izražavala zabrinutost zbog širenja alijanse prema njenim granicama, posmatrajući to kao egzistencijalnu pretnju. Putin je ranije naveo želju Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od ključnih razloga za sadašnji sukob.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.