RT: Medvedev upozorava na direktan sukob Rusije i NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2023, 00:57

RT: Medvedev upozorava na direktan sukob Rusije i NATO-a

 
Moskva i Vašington hodaju po ivici rata, izjavio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, dodajući da poslednja slična kriza u odnosima datira iz vrhunca Hladnog rata ranih 1960-ih.
Pišući u petak na Telegramu, Medvedev, koji sada služi kao zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, dotakao se onoga što je nazvao „primitivnom ucenom“ Kongresa američkog predsednika Džoa Bajdena. On je mislio na nedavnu molbu američkog lidera poslanicima da odobre bezbednosni paket vredan 111 milijardi dolara, koji uključuje finansiranje Ukrajine, Izraela i Tajvana. Da bi ubedio republikance – koji nisu bili voljni da podrže tu meru zbog spora oko bezbednosti granica – Bajden je upozorio da se Rusija možda neće zaustaviti na Ukrajini i da će nastaviti da napadajući zemlje NATO-a, što bi dovelo do direktnog sukoba koji uključuje SAD. Njegova molba, međutim, nije impresionirala republikance u Senatu, koji su blokirali finansiranje. Medvedev je napisao da trik Bajdenove administracije „nije ništa novo“. Prema rečima zvaničnika, mnogi američki predsednici u prošlosti su govorili: „Dajte novac našem liku (unesite ime) ili ćete morati da se borite protiv Rusa.“ Razlika je, dodao je Medvedev, u tome što nijedan američki predsednik nikada nije „iznudio toliko novca za manju zemlju koja je u procesu kolapsa“, što je takođe povezano sa kontroverzom o korupciji u koju su uključeni i sadašnji predsednik SAD i članovi njegove porodice – u vezi sa navodima da su i Bajden i njegov sin Hanter primali mito od ukrajinskog direktora za gas. Bivši ruski predsednik je nastavio: „Od kubanske raketne krize, pretnja direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, koji bi doveo do Trećeg svetskog rata, nikada nije bila tako stvarna.“ Kriza iz 1962. dovela je SAD i Sovjetski Savez na ivicu nuklearnog rata nakon što je Moskva odgovorila na raspoređivanje raketa Vašingtona u Turskoj postavljanjem sopstvenih atomskih sredstava na savezničku Kubu. Dve supersile su za dlaku uspele da smanje tenzije povlačenjem svojih projektila iz obe zemlje. Medvedev je predvideo da će, uprkos zastoju u Kongresu, i administracija i njen „skriveni usvojenik“ u Kijevu dobiti novac pre ili kasnije, omogućavajući svim uključenim stranama da nastave da profitiraju od sukoba. Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne šalje oružje Kijevu, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i učiniti ga direktnim učesnikom u neprijateljstvima.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bidenova administracija 'traži da Kongres odobri prodaju granata Izraelu'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2023

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske tenkove Merkava kako bi ih mogli koristiti u napadu na Hamas u Gazi, tvrde četiri izvora, među kojima su sadašnji i bivši američki dužnosnik. Moguća prodaja, vrijedna više...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.