RIA Novosti: Rusija bratski pomaže Srbiji da utiša eho rata sa NATO

Izvor: Blic, 04.Apr.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIA Novosti: Rusija bratski pomaže Srbiji da utiša "eho rata" sa NATO

Moskva - Rusija je za sada jedina zemlja koja pomaže Srbiji da utiša "odjek rata" i da u potpunosti očisti svoju teritoriju od eksplozivnih sredstava zaostalih posle NATO bombardovanja, prenosi RIA Novosti pozivajući se na neimenovanog zvaničnika ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"Ministarstvo za vanredne situacije već više godina sprovodi humanitarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << operaciju za razminiranje Srbije u skladu sa odlukom ruske vlade", rekao je sagovornik ove agencije.

Prema njegovim rečima, trenutno 37 pirotehničara centra "Lider" radi u blizini Paraćina gde se planira prolazak buduće trase gasovoda "Južni tok".

Od 1. aprila stručnjaci ovog ministarstva su pretražili 7,2 hiljade kvadratnih metara teritorije i tom prilikom onesposobili oko 10 eksplozivnih naprava.

Rusija je projekat za razminiravanje Srbije započela 2008 godine u rejonu Niškog aerodroma. Od 2009 godine se posao obavlja u rejonu Paraćina.

Eksperti nalaze i uništavaju municiju zaostalu u zemlji iz vremena Prvog i Drugog svetskog rata, posle eksplozije u vojnom skladištu u Paraćinu 2006. godine i NATO bombardovanja 1999 godine.

Od 2008 do 2013. godine je očišćeno 368,79 hektara i pronadjeno i uništeno 12 hiljada 344 eksplozivnih naprava, prenosi agencija.

Kako je za RIA Novosti rekao predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije NATO je u napadima aktivno koristio municiju sa obogaćenim uranijumom, kao i kasetne i grafitne bombe od kojih mnoge i dalje neeksplodirane leže u zemlji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RIA Novosti: Rusija bratski pomaže Srbiji

Izvor: Mondo, 04.Apr.2014

Rusija je za sada jedina zemlja koja pomaže Srbiji da utiša "ojek rata" i da u potpunosti očisti svoju teritoriju od..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.