„Ptičji jezik“ NATO

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2011, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ptičji jezik“ NATO

31.08.2011. -

Na tradicionalnom savetovanju rukovodilaca nemačkih predstavništava u inostranstvu, koje je održano u Berlinu, a koje je organizovao MIP Nemačke u svojstvu počasnog gosta učestvovao je šef francuske diplomatije Alen Žipe (Alain Juppé). Govoreći pred nemačkim ambasadorima on je „odlučujućim faktorom" u podvlačenju crte ispod „vladavine" Gadafijevog režima u Libiji nazvao vojnu podršku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koju su libijskim pobunjenicima pružile zapadne države. „Samo je oružana intervencija svetske zajednice, - izjavio je Žipe, - omogućila da se tamo prekine krvava klanica."

Izjava ministra je odmah postala jedna od glavnih vesti evropskih informativnih agencija. Jer francuski gost je u suštini, otvoreno priznao da su snage upravo ove „svetske zajednice", a jednostavnije rečeno, vojnog bloka NATO od samog početka učestvovale u borbenim dejstvima na strani naoružane opozicije. Rezolucija Saveta bezbednosti OUN pod brojem 1973 predviđala je, kao što je poznato, samo stvaranje zone zabranjenih letova s ciljem zaštite mirnog stanovništva od napada iz vazduha. Odnosno, očigledno je direktno kršenje normi međunarodnog prava.

Zanimljivo je da su glavnu temu na savetovanju ambasadora upravo predstavljala pitanja o mestu Nemačke u sistemu OUN i ulozi ove organizacije u obezbeđivanju globalnog svetskog poretka. Tako da je nemački kolega „počasnog gosta" iz Pariza – Gido Vestervele se našao u vrlo delikatnoj poziciji. On je sve vreme uporno isticao ulogu sankcija OUN, a ne vojne intervencije. Sad je i Vestervele bio prinuđen da „prizna važan doprinos saveznika" u svrgavanju Gadafijevog režima. I upravo ovih dana je štampa došla u posed izjave britanskog vojnog ministra Liama Foksa (Liam Fox), koji je priznao da je NATO davao pobunjenicima podatke o protivniku. A po "The Daily Telegraph”, koji se poziva između ostalog i na ministarstvo odbrane, britanski specijalci su učestvovali u borbenim akcijama na strani opozicije. Uzgred rečeno, evropski mediji su saopštili i vesti o prisustvu odreda francuskih specijalaca na teritoriji Libije.

Po svedočanstvu internet-novina «EUobserver» u glavnom štabu su nezadovoljni preteranom radoznalošću štampe. Zvanični predstavnik NATO Oana Lungesku (Oana Lungescu) nije isključila da je neki član bloka iskrcao u Libiji svoje specijalce. Međutim, vojnog učešća alijanse, po njenim rečima, nema. Objašnjenje j originalno. Kako je ironično primetio ovih dana stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin, u alijansi za slučaj kriznih situacija postoji svojevrstan „ptičji jezik". Recimo, bombardovanje se naziva „vazdušnim operacijama" i tako dalje. Gospođa Lungesku je očigledno potpuno savladala ovaj jezik. Neki stručnjaci, kao između ostalih i zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu, general-major u ostavci Pavel Zolotarjov,vide i drugu stranu problema.

- Sve ovo se kosi s međunarodnim pravom, - kaže Zolotarjov. – U to nema nikakve sumnje. Međutim, mi smo sad na pragu situacije kad je očigledno potrebna korekcija normi ovog prava. Ima situacija, kao što je na primer, s Gadafijem, kad lider države koristi terorizam kao spoljnu politiku. Verovatno postojeće pravne norme treba da predvide i mogućnost šire intervencije.

Moguće je da međunarodno pravo zaista treba usavršavati. Bilo kako bilo, zasad su predstavnici alijanse posle susreta u Kataru s liderima pobunjenika obećali da će pojačati udare iz vazduha po ostacima vladine vojske. To je takva „zona zabranjenih letova". Usled nje je, uzgred budi rečeno, poginulo već na stotine nevinih mirnih stanovnika. Međutim, kao što je na brifingu u briselskom glavnom štabu NATO objasnila već pomenuta gospođa Lungesku, „pretnja mirnom stanovništvu potiče isključivo sa strane Gadafijevog režima". A po rečima predstavnika vojne operacije u Libiji Rolana Lavuajea (Roland Lavoie) pojedini članovi NATO mogu tamo vršiti i kopnene operacije. E, s tim je već sve jasno, bez ikakvog „ptičjeg jezika".

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.