Prve tužbe žrtava NATO bombi pred našim sudom

Izvor: KMnovine.com, 05.Jul.2020, 20:19

Prve tužbe žrtava NATO bombi pred našim sudom

Italijanski i srpski advokati, Tartalja i Aleksić, za "Novosti", o pravosudnoj bici. Uskoro procesi u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. Strategija bazirana na presudama u korist italijanskih vojnika






Poznati italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je u dvadeset godina teške borbe u pravosudnim institucijama u Italiji ostvario više od >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << 170 presuda u korist obolelih među italijanskim vojnicima koji su boravili i u misiji na Kosovu i Metohiji, sada kreće u pomoć žrtvama i obolelima zbog osiromašenog uranijuma u Srbiji! Po dogovoru sa kolegom iz Niša, advokatom Srđanom Aleksićem, uskoro će podneti prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji.

U ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", Tartalja objašnjava da je došlo vreme da ispuni obećanje iz novembra prošle godine.

- Zaustavio nas je na neko vreme virus korona, sada krećemo sa prvim slučajevima. Advokat Aleksić i ja smo našli zajedničku strategiju. Počinjemo sa pravnim suočavanjem sa tragičnom realnošću, 21 godinu posle bombardovanja vaše zemlje i sejanja otrova od kojeg se uveliko umire i danas - ističe italijanski advokat.






Dok razgovaramo sa Tartaljom, telefonom se javlja i advokat Aleksić, da bismo svi zajedno popričali o strategiji koju su usaglasili u više susreta, ovde u Rimu, potom i u Nišu.

- Čekam te u Nišu, po dogovoru, posle 12. jula, radim konstantno i kao što smo se i dogovorili, krećemo sa prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji, u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu - kaže advokat Aleksić. - U pitanju su tužbe u korist obolelih od kancera, sa predstavljanjem neoborivih medicinskih dokaza da je uzročnik osiromašeni uranijum posejan u vreme NATO bombardovanja. Reč je o osobama koje su ili boravile i radile na KiM, ili su živele u Vranju.


   
Anđelo Fjore Tartalja i Srđan Aleksić    


Advokate Tartalju i Aleksića čeka teška pravnička borba, ali oni ne nameravaju da odustanu. Niš će, praktično, postati "druga kuća" Anđelu Tartalji, sve dok traje bitka za istinu.

- Naš napor mora doneti rezultate u korist naroda koji pati, oboleva, umire. Sve se odvija u tišini i na međunarodnom planu, pred međunarodnim institucijama. Sledeći korak biće izvođenje dokaza na identičan način kao za italijanske vojnike, iako je reč o civilima u Srbiji - pojašnjava, za naš list, Tartalja.

Italijanski advokat dodaje da će biti predočeno veštačenje Univerzitetske klinike "La sapijenca" u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i, što je važno, Univerziteta u Torinu, koji analizom treba da kvantitativno verifikuje prisustvo teških metala kod obolelih, kao i u sredini odakle potiču oboleli.

- Angažovaćemo i italijanske onkologe u veštačenju, onako kako su veštačili i u slučajevima italijanskih vojnika - napominje Tartalja.

Advokat Aleksić dodaje da u Srbiji ne postoji institut za nanotehnologije, a Zakon o parničnom postupku dozvoljava veštačenje iz inostranstva. Srpski sudovi prihvataju nalaze iz inostranstva, pa tako i iz Italije. Aleksić ističe da ovi procesi u Srbiji ne bi bili mogući bez istinskog truda i Tartaljine želje da pomogne srpskom narodu, zbog čega mu je veoma zahvalan.

- Sledeći korak je da obavestimo Evropski parlament o tome koje su sve zemlje učestvovale u bombardovanju Srbije i podnesemo zahtev za čišćenje teritorije zagađene osiromašenim uranijumom. Paralelno, sledi predstavka koju ćemo podneti UN, Komitetu za zaštitu ljudskih prava, za više od 1.000 građana u Srbiji - pojašnjava nam Aleksić.




Dodaje da će tražiti angažovanje nezavisnih istražitelja na dva plana: za zaštitu životne sredine i zaštitu ljudskih prava, i tu predstavku će takođe uputiti i Evropskom parlamentu.

- Želimo da ove institucije informišemo o zagađenosti teritorije na kojoj se umire od raka u velikom broju i 21 godinu posle bombardovanja - ističe advokat Aleksić.

Tartalja podvlači da je još rano iznositi detalje strategije koju će primeniti na tom pravosudnom putu, ali je jasno da je reč o procesu u kojem nikoga, pa ni nadležne u Srbiji, neće poštedeti odgovornosti:

- Neophodno je hitno uraditi nešto da bi područja zagađena osiromašenim uranijumom bila očišćena, a narod zaštićen. Ne radi se samo o odšteti za postradale, već treba učiniti nešto da se takve stvari u Srbiji ne ponavljaju. Već je uveliko punoletna generacija rođena posle bombardovanja, koja ništa nema sa ratom i bombama, ali zato trpi posledice i oboleva od bačenih uranijumskih naprava.

Tartalja za kraj razgovora, za "Novosti", u koji se iz Niša uključio i advokat Aleksić, svom kolegi poručuje da uskoro dolazi i da je spreman da do kraja brani pravo na bolji život ljudi koji trpe posledice monstruoznog NATO bombardovanja.

JAVILO SE 2.000 LjUDI

Detaljno ćemo predstaviti mapu bombardovanih terena osiromašenim uranijumom i sabrati sve osobe koje su obolele ili izgubile život zbog ovog čina. Već sam to i učinio, onih koji su mi se javili je više od 2.000, među njima su bili i oni koji su u međuvremenu umrli, oboleli ili obolevaju od posledica bombardovanja u tim područjima - dodaje Srđan Aleksić.

INSTANCA U STRAZBURU

Tartalja naglašava da u čišćenju životne sredine moraju da se angažuju zemlje EU koje su učestvovale u bombardovanju jer NATO nema svojstvo pravnog lica:

- Postoji i sud u Strazburu, ali moramo krenuti od srpskih sudova da bismo stigli i do te sudske instance. Mi sa pravne tačke gledišta imamo veoma jasne ideje i put koji započinjemo je jedini mogući, uvereni smo da će doneti odlične plodove. Presude koje sam ostvario u Italiji biće polazna tačka na tom putu.
Milica Ostojić,
Novosti



PROČITAJTE JOŠ:
FELjTON: Tajna šifra „S/1999/648" U Rezoluciji 1244 SB UN - podmetanje i posledice njene primene - l deo - KM NovineFELjTON: Tajna šifra „S/1999/648" U Rezoluciji 1244 SB UN - podmetanje i posledice njene primene - l deo #Kosovo #Metohija #Srbija #Rezolucija1244 #Podmetanje #Mržnja #Amerika #Vatikan #Nemačka #Mihajlo_Makić #Trilaterala #Trilateralna #komisija "Zavera SAD, Vatikana i Nemačke protiv pravoslavlja, pa prema tome i protiv srpskog naroda, dogovorena je 1976., 24.


PROČITAJTE JOŠ:
Moskva o NATO agresiji: Ni Hitler se tokom Drugog svetskog rata nije usudio da bombarduje hemijske fabrike na Balkanu - KM NovineGovor Stalnog predstavnika Ruske Federacije Aleksandra Lukaševiča na sastanku Stalnog saveta OEBS-a povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Manifestacija posebno nehumanog ismejavanja srpskog naroda bile su i činjenice da su na bombama i raketama NATO piloti pisali: "Da li i dalje želite da budete Srbi?" ili "Srećan Uskrs!"


PROČITAJTE JOŠ:
''Očekivali su da ću se slagati, ali nisam: Bombardovanje SRJ i priznanje Kosova je greška'' - KM Novine''Očekivali su da ću se slagati, ali nisam: Bombardovanje SRJ i priznanje Kosova je greška'' #Kosovo, #Metohija, #Bosna #NATO #bombardovanje #Srbija, #Zlločini, #General #Mekenzi #kmnovine Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, Luis Makenzi, ponovio da je bombardovanje SRJ i priznanje Kosova bila "ludost".







KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: NATO,   Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVE TUŽBE ŽRTAVA NATO AGRESIJE PRED SUDOVIMA U SRBIJI: Naši i italijanski advokati započinju pravnu borbu

Izvor: Kurir, 06.Jul.2020, 07:24

Traže od Alijanse, koja nas je bombardovala 1999. godine, da očisti Srbiju od osiromašenog uranijuma i obešteti obolele od karcinoma i njihove porodice

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.