Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prst u oko Rusiji

BEOGRAD - Politička i stručna javnost u Srbiji oštro se protivi najavljenom učešću srpskih oficira na vojnim vežbama u okviru programa Partnerstvo za mir. Naime, na sajtu NATO objavljeno je da bi na vežbama u Gruziji, od 6. maja do 1. juna, trebalo da učestvuje 1.300 vojnika iz 20 zemalja, među kojima je i Srbija. S druge strane zvanična Moskva smatra da vojne vežbe predstavljaju podršku Alijanse Gruziji, dok su zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << NATO saopštili da im takav stav Rusije nije jasan.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Dušan Spasojević izjavio je da nije doneta odluka o učešću dvojice pripadnika Vojske Srbije na vežbi NATO u Gruziji, ali da će vlada posle naknadnih konsultacija zauzeti konačan stav o tom pitanju.

On je podsetio da će se u Gruziji održati dve vojne vežbe u okviru programa Partnerstvo za mir. Vežbe se održavaju, kako je rekao, u kontinuitetu, a zaključkom vlade od 25. decembra prošle godine prihvaćen je predlog individualnog programa između Srbije i „Partnerstva za mir“ za 2009. i 2010. godinu.

- U okviru tog programa Srbija je planirala da učestvuje na komandno-štabnom delu vežbe sa svoja dva predstavnika - rekao je Spasojević.

On je precizirao da su to „jedan oficir ekspert za civilno-vojnu saradnju i jedan oficir ekspert u oblasti informatike i telekomunikacija“.

Međutim, predstavnici pojedinih političkih stranaka i vojnih stručnjaka osudili su moguću odluku vlade.

Predsednici DSS i SDS, Vojislav Koštunica i Mladen Bosić ocenili su da je učešće srpskih vojnika u akcijama NATO nedopustivo.

- Srpski vojnici nikada u svojoj istoriji nisu učestvovali u sukobima na istoku, niti su išli na ruske granice - navodi se u saopštenju DSS.

Poslanik NS Miroslav Markićević rekao je u Skupštini da je iz medija saznao da će Srbija učestvovati u „zatezanju konopca“ velikih zemalja.

- Ne znam šta će nam to, a narod bi rekao „oprosti im Bože ne znaju šta rade“ - rekao je Markićević i dodao da očekuje da već na sledećoj sednici vlade u četvrtak, ta odluka bude promenjena.

Vojni analitičar Ninoslav Krstić ističe da je potpuno nerazumljivo kad se s jedne strane govori „nećemo u NATO“ a s druge se učestvuje vežbama protiv kojih je Rusija.

- Uprkos svemu što bi naša uloga u tim vežbama bila simbolična, ostaje upisano da smo bili deo toga - rekao je Krstić.

Vojni komentator Milovan Drecun smatra da proklamovana vojna neutralnost Srbije važi samo na papiru.

- To se već odražava loše na srpsko-ruske odnose, mada se o tome ne govori glasno u javnosti. Postoji primer Crne Gore, gde su gotovo obustavljene sve ruske investicije kada se Crna Gora priključila NATO. Koliko god zvaničnici NATO pričali drugačije, takve vežbe su ipak uperene protiv Rusije. Učešćem u tim vežbama guramo nos u geopolitički sudar Rusije i Amerike - zaključio je Drecun.

Samo napred... treba oterati i jedinog iskrenog prijatelja...

Ko je to nasa vlast ??? Sve njih treba oterati da zive na Kosovo...

Bilo bi super da ste napisali i definiciju "iskrenog prijatelja'

jeli to onaj sto bez reakcije koja dolikuje iskrenom prijatelju gleda kako NATO bombarderi unistavaju Srbiju

kako se delovi Kosova izdvajaju od Srbije

Koji kupuje NIS za budzasto

itd

itd

sta je tu interes a sta reakcija iskrenog prijatelja ?

Ti sto trazis definiciju iskrenog prijarelja nemas pojma jer si neobavesten a covek bez informacija samo lupa praznu slamu.Rusija je u to vreme bila gladna i da joj svet nije pomogao veliki broj rusa bi umrlo.To je usa i britanija namestile rusima ali ako pozivimo jos neko vreme vratice im se sve kao bumerang ali posto u zemlji Srbiji slusaju samo DEMOKRADE onda i neznaju sta se desava u tim djavolskim drzavama!!!

Ja sam ovom znao jos prosle nedelje, I nijedans sajt kao sto su RTS, Politika nisu hteli da mi postave post o ovom manijackom, divljackom i izdajnickom pokusaju Sutanovca i Tadica da pljunu Rusiji u lice.

Ja vise ne znam sta da napisem o ovome. Tesko je ovo reci,.. ali sramota me sto sam Srbin.

More, Rusija treba da otkaci tu Cigansku naciju zvanu Srbi... Sta se oni zajebavaju sa Srbijom, kidaj to na delove. Kakvo Kosovo, kakva sranja... Srbija gubi sumadiju..

Anoniman 01.23 Sta imas ti protiv Srba i Cigana? Da neces ti da nam uzmes Sumadiju ugursuze jadan?

Inace smatram da Srbija u tom sranju ne treba da ucestvuje radi sebe a ne radi Rusije.

Gde su Rusi bili 91. 95. pa 99. i posle kada se o nasim zivotima i zivotnim interesima radilo ?

Moze, zasto da ne,.. ali na Kosmetu. Sta Srbija trazi u Gruziji.. Treba organizovati masivnu vojnu vezbu u okolini Pristine.

Moze, samo ti idi pa ratuj!

Nama koji smo rodjeni 70 i neke je dosta bilo takvih egzibicija u 90-im.

Ma .. znam tekve .. oni koji su rođeni 70 i neke i ratovali znaju šta je to ali ti koji govore su bili ili dezerteri ili se krili ispod sukanja u skloništu kao i onih 100.000 pomilovanih pa sad još i heroji .. nećemo mi više ratovati i nemamo ni sa kim ni sa čim ... BRAĆO SRBI SJ..ANI SMO NAČISTO ..

molite boga da ne krene Kosovski korpus ... SRAMOTA

A što pljujete na srbsku naciju zbog ove marionetske neotitoističke vlasti?! To su potezi vlasti, a ne naroda.

Samo da kazem da se nadovezem na komentatora "ja" da je juce u Politici bio jedan clanak o toj vezbi i bilo je 3-4 komentara. I ja sam ostavio svoj komentar gde sam osudio nase ucesce u toj vezbi kao totalno nepostovanje jedinog pravog saveznika koju je Srbija imala kroz istoriju. Svi komentari su bili u tom smislu tj. osude nase participacije u toj provakaciji Rusije od strane Nato-a. Veruj te mi trazio sam citav sat taj clanak na Poltikinom sajtu,kada sam se vratio sa posla i nisam mogao da ga nadjem,jednostavno je bio sklonjen. Sto mi kazuje samo jedno da je medijski mrak koji je obavijo sve nas u post 5 Oktobarskoj Srbiji gori je i mnogo slozeniji nego sto je ikada bio tokom ere Milosevica.

Prosto je vise nemoguce procitati neko drugacije misljenje od "mainstream" "Politicki korektnog" poput onog na B92 u najvecim Srpskim novinama ili "ne daj boze" neki kriticki clanak o EU, Nato ili Americi. Sem casnih izuzetaka kao sto Glas Javnosti i Nova Srpska Politicka Misao.

Дакле лепо....

Ево нова српска војска уводи нас у Јевропу.

Пошто су та двјица који ће учествовати на НАТО вежбама у Грузији најбољи од најбољих кад се врате трба их јебати заједно са министром, да пробамо да их умножимо ако икако може!!!

Neznam šta da mislim. Akoje u pitanju vojna vežba onda vojska Srbikje treba da vidi kakva je strategija zapadne alijanse. Zašto ne bi mogli biti posmatrači iako sa učešćem. No kad se malo osvrnemo, kada su ustvari nama naša pravoslavna braća pomogla? NIKADA! Na Kosovo su došli prvi istina, ali to je sve. Što god rade rade za pare. Daju azile Miri M. i njenim bližnjim gde krckaju ukfradeni kapital jadnih i već do boga osiromašenih Srba. Konji koji mokrenu tur u jasle nisu dobri ni za klanicu, a mi Srbi seremo u svoje jasle seremo već jako dugo a vreme je da isperemo pesak iz očiju koji nam bacaju naši kočijaši. Srbi napred u svet medju normalne ljude. Sačuvajmo i to poslednje od zdravo razuma što nam ostalo. Dosta mržnje i glupog razuma, postali smo janičari sami sebi.

Vi zuti izdajnica nema potrebe da razmisljate. Ameri razmisljaju za vas.

Но кад се мало осврнемо, када су уствари нама НАТО и ЕУ помогли? НИКАДА!

PA ŠTA SU PA OVI BOLJI OD MIRE ...

NI NJU NE VOLIM, ALI OVI SE GAĐAJU NE DIMNARIMA NEGO 10-TINAMA MILIONA EVRA .. ODAKLE ..?

DA IDEMO NA VEŽBE SA ONIMA KOJI SU NAS PRE PAR GODINA BESOMUČNO UBIJALI .. PA TO MOGU SAMO OVCE I .. MI GLUPI SRBI

Mene je kao Srbina prosto sramota što će dva srpska vojnika učestvovati u svemu ovome! Nadam se da će u poslednjem trenutku biti povučena ova nerazumna odluka, ali i ovako ostaje jedan ružan utisak. Nadam se da nam braća Rusi neće suviše zameriti, za ovo su jedino i samo krivi političari, a najviše od svih ministar Šutanovac, koji je previše gledao filmove S. Stalonea i potpuno se utripovao na fazon Ramba! Ujedno, Gruzincima želim svako dobro, a najpre da se reše onog svog manijaka na čelu države!

A sta ste ocekivali od Sutanovca (katolika) i Tadica takodje.?Da je ovo sramno , JESTE.Zamislite da ceo NATO radi vezbe na Kosmetu.Kako bi se ostali deo Srbije osecao.Ova vezba je direktno provociranje Rsije a Ameriknaci to dobro znaju i znaju i reakciju a ovamo se cude reakciji Rusije.Zasto su toliko pisali po svojim novinama kada su Rusi dolazili u Kubu?Tada su gotovo vristali da je to necuveno da im Rusi dolaze pred vrata.Bicemo mi isutirani opet od Engleza i Amerikanaca kao sto smo bili nebrojeno puta i Rusi ce opet da nam pomazu (kada su budale).Dokle ce Srbin da pravi greske ?.Koliko puta jos treba Englezi da nas pljunu da bi shvatili .Ili mi to imamo nesto mazositcko u sebi .Volimo one koji nas gaze i ponizavaju.Nezaboravite prvi i drugi svetski rat.Mnogi Srbi su iz politickih razloga napustili Sribju ali i svoje porodice , Pozenili se bas Nemicama i stvorili neku novu ludu naciju.Za svoju decu u Srbiji vise nisu ni pitali.Pa da smo neka nacija , pokazali smo to mnogo puta.

Odmah rusiti vladu,na bilo koji nacin.Sacuvati obraz i bratstvo sa Rusijom nema alternativu.Tadic i njegova ujdurma su prekardasili sa svojim lizanjem sa amerima.Na vojni sud sa njima.Neka zivi vecito bratstvo rusije i Srbije.Izdajnici i ostlaperi more......!

Kad ce srbi vec jednom da se opamete i shvate da su prodani. Ko vam je kriv sto nemate para da placate najvece svetske politicare. Mi smo potplatili Ahtisarija i sada misija EU provodi njegov plan. Picoli je umesao prste i u ovu vezbe jer zna da rusija nece na to gledati dobro, Tadic ne moze da kaze ne jer je placenik i sa njim komanduije Solana i Angela Merkel. Daklen srbi sada vam je jasno da gubite sto posto kosovo a onda cemo nastaviti da vas cepamo sve dok vas ne pocepamo tako da ce ostati samo beogradski pasaluk gde cete moci da proucavate vasu istoriju, Cara Lazara i ostale.

Сеаде тако као ти мислио је Адолф Хитлер,па ево и луђак Сакашвили.Знаш како су завршили.За Русију нико и ништа није далеко.Језик за зубе или...

Ова вијежба ће бити одржана од 6-ог маја до 1-ог јуна текуће године.Према неким информацијама,на њој би требало да учествују 2 српска официра.О овоме се далеко више може сазнати на појединим форумима,(од коментатора,односно обичних људи)због чињенице да је медијско небо у Србији замрачено.Добар дио јавности у Србији ово безумље предсједника Тадића,актуелног министра одбране и српске владе као најоодговорнијих за ову срамоту,оштро осуђују.Прије пар дана руски амбасадор при НАТО-у,Дмитриј Рагозин,ову вијежбу НАТО-а назвао је безумљем.Има право господин Рагозин када ово каже.Ово је безумље,а Србија себе срамоти да размијере те срамоте постају случај за риплија.О овоме се из врха власти нико не оглашава.Народ по обичају у Србији, оци са Дедиња,ништа нису питали,већ је изгледа себе неко ставио изнад народа.Ко је тај неко,није тешко одгонетнути.Русија и руски народ су Србе и Србију задужили.Много је о томе писано и много тога речено,тако да нема ништа недоречено.Надаље руски народ никада ништа није тражио заузврат ни од Србије ни од Срба.Ваљда је ред да се једном и Србија одужи Русији,онако како то приличи људима,(ваљда толико може).Оно што треба да уради српски народ у Србији је следеће:Треба да упути поруку и предсједнику државе и министру одбране и влади,да сви они који су изабрани вољом народа у Србији, треба себи једном заувијек да бришу из главе те примитивне комбинације о уласку Србије у фашистичку организацију какав је НАТО,и да буду љубазни да једном заувијек и Србе и Србију оставе на миру својим отрцаним паролама о НАТО-у без алтернативе.Ово би била јасна солидарност са руским народом,да српски народ у Србији осуђује оно што актуелни државни врх ради,без икакве дилеме иза леђа народа.Нико није оовластио ни Тадића ни Шутановца да они доносе одлуке,одлуке које нису у српском националну интересу.О овоме треба да расправља парламент Србије.Једноставно мора.Уколико Србија прећути све ово,онда не треба више на Србију гледати као на државу.Сачекајмо тај фамозни 6-ти мај и почетак те вијежбе у Грузији.Надаћу се да Србија неће послати своје официре пред руско двориште,било да је 1,2,5 или њих више,није битно.Једноставно Русија ничим није заслужила да Срби окрећу пушке према њој.Нада последња умире.Догоди ли се да Србија заиста буде учесник ове вијежбе,за мене лично,она више неће постојати.Постојаће Срби,они Срби који се стиде овог безумног чина актуелне власти,али Тадићева Србија,Шутановца,и осталих сличних њима неће.Мислим да би посланица СРС Марина Рагуж,једина у српском парламенту тренутно заступљена из СРС, заједно са колегама из ДСС и остатка који ово осуђује, морали покренути ово питање у скупштини.О овоме се не смије ћутати.СЛОБОДА СРПСКОМ РОДУ!!!ЖИВЈЕЛА БЕСМРТНА РУСИЈА!!!!!!

Po komentarima se vidi koliko ima vas Rusofila,takozvanih"patriota" koji ne vide i neznaju nista dalje od nosa,cija je intelektualna i politicka struktura jasna 4+4 razreda osnovne i simpatizeri bivsih ili sadasnjih radikala ili nepostojece i odavno propale komunisticke ideologije.Upravo uticaj i delovanje takvih u javnost i ostalih kriminogenih grupa i mracnih sila moci,koji su ostaci vojnih i drzavnih obavestajnih sluzbi iz vremena SFRJ i Sobodana M.koji su se 90ih bukfalno sjatili u napacenoj nam Srbiji,rovare protiv te iste Srbije u smislu evroatlanske integracije jer naravno njima to da Srbija bude jedna pravna ,moderna i proevropska zemlja ne odgovara sto iz ideoloskih sto iz drugih kriminalnih razloga.Zato i zbog takvih je izgubljen deo po deo srpske zemlje od 90ih pa sve do Kosova i bojim se da se to nece tu zaustaviti,zbog takvih su izgubljeni svi ti suludi ratovi gde su ni zasta izgubljene desetine hiljada mladih zivota Srba na tlu bivse SFRJ.

Zbog iluzije gore pomenutih da nam je Rusija jedini neprikosnoven,jak i iskren saveznik koje nije bilo nigde u ovoj prici a i uopste u istoriji srpskog naroda od Karadjordja pa do sada,a ni sad,Srbija je prosla kako je prosla,zbog takvih cupkamo u mestu po pitanju integracije uEU vec 9 godina,zbog takvih je ubijen i najveci srpski vizionar,covek koji je od takve Srbije hteo da napravi jednu modernu,ekonomski jaku,pravnu i proevropsku drzavu,dr.Zoran Djindjic.Ima tu jos puno argumenata ali bi to uzimalo dosta prostora,a i ne vredi puno objasnjavati vama sa 4+4 osnovne jer i onako necete nista shvatiti.

Zuti, mozes ti da brbljas koliko hoces, ali moze Rusija da bude sta hoce po tebi ali sto bi Srbija isla bilo gde pod komandom Natoa, bilo gde? Sto je to toliko vazno? Vazno je da se unisti spona izmedju Rusji i Srbije. To je osnova Sutanovcevog programa.

DA nije bilo Rusa, danas bi se govorilo o genocidu Jermena i Srba u Otomanskoj imperiji... Da nije bilo Rusa, do sada ne bi ostalo ni S od Srbije posle bombardovanja i ostalih stvari... Da nije bilo Rusa, ne bi se ni raspravljalo o nezavisnosti Kosova, koje bi bilo nova clanica Ujedinjenih nacija... ALi je tesko pomagati nekome ko ti stalno lupa samare i ko nije svestan ni gde je krenuo ni sta hoce...

Rusija nam nije samo saveznik vec BRAT od iste nam

majke,za razliku od zlikovaca koji su se dokazali ne samo u poslednjem bombardovanju,sankcijama vec i

smisljenim komadanjem bica.Tog tvog Djindjica su

ubili bas ti kojima si spreman da servilno prodajes svoj narod i slovensku bracu,zato sto je izustio nesto

sto po njima nije smelo da se kaze.Tvojih "puno argumenata" mogu da naslutim,kao sto mogu i tih

4+4 da prozrem i procenim vrednost.Ako si bar nekog

srpskog porekla stidi se reci koje si naskrabao,ali

vise verujem da si "covek koji pripada celom covecanstvu -anacionalan" ili od nekih pokrstenjaka.

Поштовани и драги сународници,честити Срби и честите Српкиње из Србије:Коментар овог несрећника-це који се потписа као Siniboy је слика и прилика данашње Србије.Посебну пажњу треба обратити,поред његовог вријеђања о томе ко је и колико писмен,и на доњи дио његовог коментара,који тврди да Русија није никада била савезник Србији.Зато сам ријешио да овога мало описменим,тј,да му дам један бесплатан час историје да нешто научи.И њему и свима као што је он.Па да кренем.У Србији,Алексинцу,постоји једно мијесто гдје се налази споменик руско-српског братсва.То мијесто је Адровац.На Адровцу је подигнута руска црква СВ.ТРОЈИЦА,у народу још позната као црква љубави,шарена црква или још црква Вронског. Подигнута је тачно на мијесту гдје је погинуо пуковник царске Русије,Николај Николајевич Рајевски,човјек који је Србију и Србе задужио заједно са руским добровољцима у времену када је Србија водила рат против турских окупатора. Ово се догађало приликом другог боравка у Србији пуковника Рајевског 1876-те,на жалост и последњег.Пуковник Рајевски потиче из угледне породице.Био је унук прослављеног генерала Николаја Рајевског,хероја Отаџбинског рата против Наполеона 1812.г.Његови подвизи овјековјечени су у роману "РАТ и МИР"дијелу које је написао митски Лав Николајевич Толстој.По своме диједу је и добио име пуковник Рајевски.И његов отац који је такође био генерал-лајтнант звао се Николај Николајевич(1801-1843).Оженио се Аном Михаиловном Бороздиној(1819-1893).Отац му је умро млад оставивши иза себе двојицу синова,Николаја и Михаила.Обадвојица су завршила студије у Москви(физичко-математички факултет).Николај је још за вријеме студија показивао интерес за књижевност и историју словенских народа.Течно је говорио енглески,француски,њемачки,разумио српски.Послије студија оба брата су била на служби у гардијском хусарском пуку.У Ташкенту пуковник Рајевски бива рањаван,а његова прва посјета Балкану и Србији,датира из 1867-ме.Од тада датира његово прво писмо(15-ог маја по старом,30-ог по новом календару)из Чачка,потоње послао од 2-ог-14-ог јуна из Београда.Писма су писана на француском,и упућена су тадашњем српском министру одбране,пуковнику Блазнавцу.За путовање у Србију и Босну,пуковника Рајевског лично је ангажовао руски цар Александар Други,чији је био специјални изасланик.Инструкције за свесловенску мисију приликом свог првог боравка,1867-ме,дао му је већ поменути српски министар Блазнавац.Други боравак у Србији пуковника Рајевског датира из 1876-те године, гдје је заједно са собом повео огроман број руских добровољаца,њих више хиљада.По доласку у Београд из Одесе,јавља се у штаб генерала Черњајева(моравски фронт на Делиграду).Генерал Михаил Григорич Черњајев додјељује пуковнику Рајевском команду над одређеним здруженим одредима.Прву битку на тлу Србије,пуковник Рајевски водио је за село Моравац,а она најславнија је битка на Шуматовцу,гдје је од великог броја турских напада погинуло око 9 000 припадника српске војске(око 31 руски официр)и око 15 000 турских окупатора.Одлучујућа битка за Адровац била је на жалост кобна за пуковника Рајевског.Турска војска започела је нападе око 8 сати ујутро и ти напади трајали су све до касних вечерњих сати.Одмах по почетку битке генерал Черњајев,заједно са својим штабом, изашао је на Прћиловачки вис.У поподневним часовима,генерал Черњајев шаље одред пуковника Рајевског као подршку у Горњи Адровац.Око 17 часова,гласоноша доноси поруку од командира батерије,поручника Шамановића да је пуковник Рајевски погинуо од непријатељског зрна.Свега 16 дана било је довољно да се упише у историју Србије.Тијело пуковника Рајевског било је сахрањено у порти манастира СВ.РОМАНА,а одатле послије неколико дана пренијето у Београд.5-ог септембра испраћено је уз велике почасти за Русију,послије опела коме је присуствовао и краљ Милан.За вријеме опела у Саборној цркви чинодејствовао је први српски митрополит Михаило са седамнаесторицом свештеника.Пијевао је и хор присутне козачке легије.Земљу за градњу цркве СВ.ТРОЈИЦА откупила је краљица Наталија,а градњу цркве платила грофица Марија Григоријевна Гагарин,снаха пуковника Рајевског.Велику улогу у градњи цркве имао је и владика нишки Никанор Ружичић.Овај свети храм је изграђен и освећен 2-ог септембра 1903-ће.Од пута до улаза у храм истичу се дрвореди липа,који су према једној причи донесени из села Разумовске у Украјини,са имања грофа Рајевских.Свето словенско дрво липа наткриљује на овом мијесту и легенду и стварност о рату 1876-те.у којем је братство Срба и Руса овијековјечено споменом какав је ова црква.Пуковник Рајевски је славном руском писцу Лаву Николајевичу Толстоју послужио као прототип за његов лик Алексеја Кириловича Вронског у роману "Ана Карењина".У наставку овог грандиозног дијела руске и свијетске књижевности,послије романтичне љубави Ане и Алексеја,односно Аниног трагичног краја,гроф Вронски одлази у Србију да се бори на страни своје српске браће.Шта се с њим даље догодило у роману није наведено.Према судбини пуковника Рајевског знамо шта се заправо догодило.Ето то је један час историје за овакве као што је Siniboy.Да више никада ни он ни слични њему не постављају дебилна питања када и гдје су Руси помогли Србији и Србима?Руси су Србима помогли ко зна колико пита у историји,а ово је само једна епизода.Дакле у Србији( на Адровцу)налази се све што треба да се зна о овоме.Београд је ослободио руски војник,руско руководство више брани право косовских Срба на опстанак него банда која хоће да уведе Србију у НАТО.Тек констатације ради овакви као Siniboy су заправо неписмени,уз то одвратни,и на крају представљају срамоту за саме себе а онда и за Србију.Ако Србија уђе у НАТО или ако српски официри буду учествовали на тој вијежби у Грузији,онда требају они нормални Срби отићи на Адровац,то свето мијесто,и затражити опроштај од драгог Бога.С поштовањем редакцији "ГЛАСА"и српским патриотама у Србији из Републике Српске!!

Mnogo mi ti znas istoriju,mozda ti ovu pricu ispricao deda ili si to procitao u nekom novinskom feljtonu,to je sad nebitno,vidim izneo si precizne podatke o tom Rajevskom ali koga je briga i koje vajde Srbiji ima od toga skim se on zenio,koje je skole zavrsio,kolko je dece imao itd.Tacno je da su neke ruske trupe ucestvovale ne samo u ovim bitkama koje ti spominjes za vreme vladavine

Milana Obrenovica koje se smatraju za njegovu veliku gresku i promasaj kao tadasnjeg vladara Srbije.Pojedine Ruske vojvode su sa svojom vojskom pomagale i Karadjordja u prvom srpskom ustanku ali to nije znacilo da su nam Rusi bili saveznici,to su bili vise pojedinacni slucajevi pomoci i solidarnosti u tim borbama.

Toliko moj "istoricaru"

@Siniboy...Немаш ти везе о животу.Захвали модераторима "ГЛАСА"што ти пуштају коментаре,а да у глави умијесто вакума још и нешто имаш па да се нешто може од тебе фино чути,него ништа,ама баш ништа.Твоја ллогика је за Б92.Тамо пролазе они са испраним мозговима,черга која је одрастала на холивудским продукцијама.Није ово прича од диједа или из новинских фељтона.Обадва моја диједа убили су њемачко-италијански фашисти.Никада их нисам ни чуо ни видио.На жалост.Ја много читам и много знам.Једно од највећих дијела руске и свијетске књижевности,по многима највеће икада написано,"Ана Карењина",у свом другу дијелу,јесте свеколики приказ,кад се чита између редова ово што сам ја написао.Прелистај ту књигу још једном,па на крају ове приче можеш да се увијериш у неке ствари.У роману је прототип пуковника Рајевског,(гроф Вронски)који одлази у Србију заједно са више хиљада руских добровољаца.Има везе ко се са ким оженио и колико је дијеце направио.То је вама лекција да се научите култури,јер вам пуно фали финог понашања.Ово сам написао да не мислиш да је неко луд,и да можеш да продајеш на овом сајту митоманију о највећим фашистима,битангама,безвриједним људским нулама као што су ЗАД(ЗЛОЧИНАЧКЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ)и НАТО-у.Држи ти те лекције неком свом другару,у својој породици,или негдје гдје пролази та твоја дебилна прича,не овдје.Има нас који смо начитани и знамо више него што ти можеш и да претпоставиш.А колико "знаш",одаје те реченица у доњем дијелу коментара,када кажеш да су то били појединачни случајеви.Е мој бато,још једном да ти Зока каже,немаш ти везе о животу.5 000 Руса је погинуло за слободу Београда и Србије,преко 10 000 рањено.И то су за тебе изоловани случајеви?Па Србију ти је ослободио руски војник.Кад сам већ писао о царској Русији ,знаш ли ти бре каква је величина официр царске Русије?Обавезно завршен један или два факултета,знање неколико свијетских језика и још много тога.У свом првом одговору теби,навео сам да је погинуо око 31 руски официр на Шуматовцу.Најмање толико.То су интелектуалне громаде који оставише живот за слободу Србије.И ти то ниподаштаваш.И ови данас,такође,су интелектуалне величине,са знањем 3 и више свијетских језика.Нека ти све написано служи на част.Само знај и ово:Кад се неко шали са Русијом,или јој стане на жуљ,она њему поломи све од главе до пете.Немој то никада заборавити.

Ova odluka Vlade je mnogo losa,pitanje je zasto kvariti odnose sa nasim prijateljima Rusijom?Ako se uzme u obzir kako Vlada pomaze sirotinji bez novca posla,primanje plata i ostalog,moze se reci da Vlada radi lose ne stiti narod,te ova odluka je dokaz da radi suprotno interesima gradjana najbolje bi bilo da se oteraju zapadne marionete sve zivo upropastise!Drugo ovde se neki ljudi dali komentar da Politika-Blic ne objavljuju komentare gradjana,oni zaustave svaku kritiku vlasti eto vam ko nije znao sada zna kakvu Vladu ima Srbija ja mislim diktatorsku,niko od obicnog gradjanina Srbije ne zeli da ima bilo kakve veze sa Natom,jer se svi secaju kako su Srbiju zlikovacki bombardovali 1999god. a jos uvek ljudi umiru od radioaktiv.bombi.Zaustaviti slanje Srbskih vojnika u proklete nato vezbe. i
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Poslanici o vojnim vežbama NATO-a

Izvor: B92, 22.Apr.2009

Beograd -- Poslanici opozicije kritikovali su najave o mogućem učešću dvojice oficira Vojske Srbije u manevrima NATO-a u Gruziji... Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je novinarima u Domu Narodne skupštine da Srbija apsolutno ne bi smela da učestvuje u manevrima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.