Premijer: Napad u Goraždevcu, napad na ceo srpski narod

Izvor: Press, 07.Dec.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Napad u Goraždevcu, napad na ceo srpski narod

Napad u Goraždevcu na srpsku kuću u kojoj živi i sedmogodišnja devojčica je napad na celokupan srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, proučio je danas premijer Aleksandar Vučić istakavši da je to loša i onespokojavajuća vest, te da očekuje ozbiljan pristup odgovornih međunarodnih predstavnika.
         Premijer je najavio da će koliko danas razgovarati tim povodom sa više inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zvaničnika i o NATO-u  i o Euleksu.
"Ovo je napad na celokupan srpski narod koji živi na KiM, jer je napadnuta kuća sa više metaka u kojoj živi sedmogodišnja devojčica", rekao je premijer novinarima ne želeći pritom da, kako je rekao, govori i o najbanalnijoj dimenziji napada - skrnavljenju srpskih spomenika. 
"Ne očekujem ništa od Prištine, ali očekujem od međunarodnih aktera da preduzmu mere i u skladu sa svojim obavezam zaštite Srbe u tom delu Metohije, ali i svuda na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer. 
Vlada Srbije će, dodao je, poslati svoju delegaciju da poseti Srbe u Gordždavcu, a ja ću uskoro posetiti Goraždevac i druga mesta na KiM.
"Želim da ih ohrabrim da ostanu da žive, a naš je posao da obezbedimo njhovu sigurnost i uveren sam da ćemo morati po tom pitanju dobre rezultate", kazao je premijer Vučić i dodao da je ovo neospokojavajuć, veoma loša vest, te da veruje da će odgovorni u međunarodnijoj zajednici ozbiljno i odgovorno da pristupe rešavanju ovog problema.
U Goraždevcu je jutros rano pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik koji se nalazi u centru tog metohijskog sela, povređenih nije bilo. 
Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio rano jtros oko tri sata i da su oštećena dva automobila.
Po njegovim rečima, pucano je na kuću petočlane porodice Petrović na koju je ispaljeno pet hitaca iz vatrenog oružja, a jedan metak pronađen je u kupatilu kuće. 
Jevtić je kazao da su napadači pokušali da zapale spomen obleležje u selu, da je spomenik demoliran i da je u incidentu jedan automobile zapaljen. 
Kosovska policija je obavila uviđaj. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.