Prelomili: Podnose zahtev za učlanjenje u NATO; Bez njih mi smo jako ranjivi

Izvor: B92, 15.Maj.2022, 17:44

Prelomili: Podnose zahtev za učlanjenje u NATO; "Bez njih mi smo jako ranjivi"

Bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson.

I to nakon što je njena, vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi.

Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u NATO", rekla je Anderson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje Bi-Bi-Si.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GUŽVA NA PRIJEMU U NATO: Posle Finske i Švedska donela odluku da zatraži članstvo u Alijansi!

Izvor: Kurir, 15.Maj.2022

Švedska je formalno donela odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je vladajuća Socijaldemokratska partija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.