Povlačenje NATO sa KiM; Ukidanje suda u Hagu; Šta je sve Tramp imao u planu?

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 15:38

Povlačenje NATO sa KiM; Ukidanje suda u Hagu; Šta je sve Tramp imao u planu?

Bivši američki izaslanik za dijalog o Kosovu Ričard Grenel veruje da bi odnosi Beograda i Prištine bili mnogo bolji da je Donald Tramp ostao predsednik SAD.

Za vreme Trampa pregovarano je o četiri sporazuma između Prištine i Beograda koji bi doveli do normalizacije odnosa.

"Dakle, za poslednje tri godine Evropljani su odgovorni i ono što sada vidimo je haos, nasilje i rat", rekao je.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Grenel je posebno podvukao da se sa tzv. Kosovom i Srbijom razgovaralo i o mogućoj ideji povlačenja NATO snaga sa Kosova.

Jedan od sporazuma odnosio se na okončanje rada Haškog tribunala, piše Koha, a prenose Novosti.

"Prethodni tužilac, pre Džeka Smita, rekao je da okončavaju ovo krivično gonjenje. Govorio je da nikoga ne tuži jer je prošlo 20 godina i ne može da smisli ubedljiv slučaj da bilo koga tuži. Sudovi u Srbiji i na Kosovu davali su milione i milione dolara da obuče svoje sudije i tužioce i bilo je vreme da ostvare svoje pravo i stanu na kraj sa ovim međunarodnim sudom gde je Džek Smit bio haški tužilac", rekao je Grenel, dodajući:

"Brus Švarc je bio taj koji je vodio međunarodne sudove. 29. januara 2020. ostavio sam mu poruku i on me je pozvao nazad i razgovarali smo o okončanju suda i rekao sam "hej, Bruse, samo da znaš da su se strane dogovorile da to urade". Njegova reakcija na to je bila neverovatna. On je rekao da ne zna da li to možemo, dodajući da je to međunarodni sud i da će morati da obaveste tamošnje američke advokate. I rekao sam, idite i obavestite američke advokate, ali dve strane su se oko toga dogovorile i oni će doći u Belu kuću i naći ćemo dogovor za nekoliko meseci, jer završavamo pregovore", rekao je on.

Spremala se i optužnica protiv tadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija.

"Optužnica koja je bila politička od pre 20 godina. Predsednik Kosova je i posle tri godine u zatvoru. Tri godine zatvora jer ga je tužio Džek Smit i prilično sam siguran da je jedini razlog zbog kojeg je predsednika Kosova tužio Džek Smit u Hagu zato što ga je Brus Švarc iz ministarstva pravde obavestio da ćemo ga udaljiti sa posla, bili bismo spaseni od suda i obe strane na Kosovu i u Srbiji su se složile da to urade. Rekao sam mu da će Sjedinjene Države to izneti u Savet bezbednosti UN", završio je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.