Poslanici o državnoj upravi

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o državnoj upravi

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi. Podneta četiri amandmana, od kojih je Vlada prihvatila jedan.

Skupštine Srbije završili raspravu o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Pitanje ulaska Srbije u NATO i eventualno raspisivanje referenduma o tome ponovo je izazvalo kraću polemiku ministra odbrane Dragana Šutanovca sa predstavnicima DSS, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji smatraju da vlast u Srbiji o tome mora da raspiše referendum, što je ministar negirao.

Poslanici su završili raspravu o amandmanima na izmene Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, čime su iscrpeli sve tačke dnevnog reda šeste sednice jesenjeg zasedanja, a dan za glasanje o njima, kako je rekla predsedavajuća Gordana Čomić, biće naknadno saopšten.

Šutanovac je napomenuo da istorija odnosa Srbije sa NATO savezom ne počinje od momenta kada je on postao ministar odbrane, već da su najveći koraci napravljeni 2006. godine, u vreme vlade Vojislava Koštunice, kada je Srbija pristupila programu NATO "Partnerstvo za mir".

Na taj zakonski predlog, koji za cilj ima afirmaciju i razvoj e-uprave u Srbiji, podneta su četiri amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila jedan.

Predloženim izmenama i dopunama ustanovljava se obaveza organa državne uprave i lokalnih samouprava da u svim postupcima po zahtevima građana moraju sami da pribavljaju ona dokumenta koja su im dostupna putem elektronske komunikacije.

Time će, kako očekuje Vlada Srbije, biti poboljšan položaj stranke u postupku, pošto je organ državne uprave dužan da obavlja uvid, pribavlja podatke iz evidencije, odnosno registra koji vodi neki drugi državni organ, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, čime se potvrđuje uslužan odnos prema građanima.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Nebojša Ranđelović pitao je ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića zašto nastavlja da krši ljudska i prava, zakone i Ustav kada je reč o formiranju Nacionalnog saveta Bošnjaka.

"Umesto da se Čiplić pozabavi skandaloznom odlukom Jeremića kao opštim atakom na ljudska prava, on i dalje po pitanju Bošnjačkog nacionalnog veća ide u kršenje Ustava i zakona i govori o organizovanju novih izbora", naveo je Ranđelović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miroslav Petković pitao je premijera Mirka Cvetkovića koliko je ove godine smanjena državna administracija, koliko su porasle cene, koliko je ljudi izgubilo, a koliko je dobilo posao, da li je povećan i smanjen prihod od poreza i koliki je javni dug Srbije.

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić pitala je ministre poljoprivrede i finansija, Sašu Dragina i Dianu Dragutinović, zašto još nije isplaćen dug države zemljoradnicima penzionerima.

"Obećano je da se dug isplati ove godine, ali do isplate nije došlo. Podsećam da je u pitanju kategorija građana koji imaju najmanje penzije, ispod 100 evra", kazala je Đerićeva.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ponovo je pitao šta je uradilo tužilaštvo i Ministarstvo pravde povodom priloga za osnivanje firme Mobi 63 i prodaje tog preduzeća.

Todorović tvrdi da, kada je u pitanju prodaja te firme, reč o jednoj od najvećih pljački.

Pastor: Loš potez Vlade

Predsednik poslaničke grupe manjina, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor pozvao je Vladu da promeni, kako je rekao, "sramnu" i "skandaloznu" odluku da Srbija nema predstavnika na dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu.

U okviru vremena za postavljanje poslaničkih pitanja, Pastor je ocenio da ta odluka Vlade sigurno ne doprinosi ulasku Srbije u EU i da je to "loš potez".

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da ta odluka nije doneta olako i da je u skladu s državnim interesima, Pastor je pitao Jeremića koje vrednosti povezuju Srbiju i 18 država čiji predstavnici neće biti na dodeli Nobelove nagrade za mir.

"Prvo sam pomislio da se radi o državama koje se drže međunarodnog prava i koje u potpunosti poštuju suverenitet Srbije, ali među njima su tri koje su priznale nezavisnost Kosova. Koji državni ili nacionalni interes Srbije se na ovaj način najbolje zastupa", upitao je Pastor.

Na šestoj sednici jesenjeg zasedanja, koja je počela 30. novembra, raspravlja se o 33 zakonska  predloga i drugih akata, a u dosadašnjem toku razmotrene su sve tačke u načelu i dva zakonska predloga u pojedinostima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.