Popović: Srbija ne sme da uđe u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Srbija ne sme da uđe u NATO

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović, koja je deo pobedničke koalicije na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima, poručio je da će ta partija nastaviti da se suprotstavljanja članstvu Srbije u NATO i da Srbija ni u kom slučaju ne sme da bude član te alijanse.

Popović je u intervjuu Interfaksu rekao da je će glavni cilj nove Vlade Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem biti poboljšanje životnog standarda građana kroz ekonomske reforme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Što se tiče spoljne politike, ona će biti usmerena ka očuvanju vojne neutralnosti i uspostavljanju najboljih odnosa sa Rusijom i sa Evropskom unijom", rekao je on.

NATO izgubio osnovni cilj svog postojanja

Nastavićemo, dodao je, da se suprotstavljamo članstvu Srbije u NATO. Nedavno održani izbori su pokazali da taj kurs ima podršku kod većine srpskih birača", naveo je Popović i, pozivajući se na rezultate poslednjih istraživanja javnog mnjenja, istakao da više od 65 odsto građana želi da se Srbija dodatno približi Rusiji, a ne EU.

Upravo zato je, kaže, učešće SNP u vladajućoj koaliciji jemstvo da se odnosi Srbije sa EU neće razvijati na štetu saradnje sa Rusijom.

"Srbija pre svega mora da se brine o svojim nacionalnim interesima. Zato Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, bez obzira na to kakav se pritisak na nas bude vršio", kazao je Popović.

Istakao je da će odlučujući faktor prilikom donošenja odluke o NATO biti volja srpskog naroda.

"Poslednje istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da 90 odsto Srba negativno doživljava mogućnost članstva Srbije u NATO. Srbija ni u kom slučaju ne sme da postane deo ove vojne alijanse. Naš spoljnopolitički kurs je vojna neutralnost", rekao je Popović podsetivši da je srpski parlament 2007. doneo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Pored toga, dodao je, nakon raspada SSSR, NATO je izgubio osnovni cilj svog postojanja - a to je ravnoteža snaga.

Savremenom svetu je, smatra Popović, potrebna globalna koalicija, koja će biti u stanju da se zajednički bori protiv pretnji poput terorizma, nekontrolisane migracije i prometa oružja i droge. Globalni lideri iz Rusije, Kine, SAD i EU moraju, ističe dalje Popović, da učestvuju u stvaranju takve koalicije.

Zbog NATO - 10.000 mrtvih, 100 milijardi dolara štete, etnocid Srba iz Hrvatske

Popović je rekao i da će njegova partija učiniti sve da u najskorije vreme volja građana Srbije protiv pristupanja NATO bude pravno utemeljena na referendumu, te podsetio da je SNP još u februaru ove godine započela kampanju prikupljanja potpisa za referendum protiv NATO.

"Sigurni smo u to da bi se 90 odsto građana izjasnilo protiv stupanja Srbije u NATO", kazao je Popović.

Podsetio je da je NATO 1999. izvršio, kako je rekao, agresiju na Srbiju. Više od 10 hiljada naših građana su žrtve te agresije. Procenjuje se da je pričinjena materijalna šteta veća od 100 milijardi dolara.

"Srbi nisu zaboravili ni to da je 1994. i 1995. NATO bombardovao Republiku Srpsku, a 1995. logistički podržao akciju "Oluja", najveći etnocid u istoriji savremene Evrope, u kojem je iz Hrvatske proterano 300 hiljada Srba", kaže on..

Upitan kakva je perspektiva inicijative SNP o formiranju Kancelarije za saradnju s Rusijom i koji su njeni ciljevi, Popović kaže da je to još jedan korak u razvoju odnosa Srbije i Rusije, jer je Rusija naš prioritetni partner.

"Bez obzira na ekonomsku krizu, naši ekonomski odnosi su svake godine sve bolji. Rusija aktivno investira u različite sektore srpske privrede. Već duže vreme funkcioniše i rusko-srpski Međuvladin komitet za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju", rekao je.

Smatramo, dodao je, da naši bilateralni odnosi moraju preći na viši, kvalitetniji nivo, i da treba da budu postavljeni na institucionalnim osnovama, na isti način kao što je to učinjeno sa Evropskom unijom.

"Nismo podržali sankcije protiv naših ruskih partnera i nećemo to ni u kom slučaju učiniti. Srpska narodna partija želi da poboljša ekonomsku situaciju unutar Srbije, a to može postići pomoću stalnog razvoja srpsko-ruskih odnosa", naveo je Popović.

Evropski red možemo postići i bez EU

Popović, koji za sebe kaže da je evroskeptičan, ističe da je pristalica ideje da se srpsko društvo razvija po uzoru na evropsko.

"Potrebni su nam dobri zakoni, nezavisne institucije, sloboda medija i sloboda govora koja postoji u EU. Moramo da podignemo nivo kvaliteta života u Srbiji. Ali, takođe smatram da je sve to moguće postići i bez formalnog članstva u EU", naveo je i dodao da Srbija mora da ide svojim putem i da se pridržava svog izbalansiranog stava u spoljnoj politici.

Moramo, kaže, takođe razvijati najbolje odnose sa našim susedima.

Upitan kada će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobiti diplomatski status i da li će taj sporazum biti jednak po snazi onom koji je Srbija nedavno potpisala sa NATO, Popović kaže da se njegova partija za to da pripadnici ruskog humanitarnog centra u Nišu dobiju diplomatski status.

"Oni moraju imati u najmanju ruku iste privilegije koje na teritoriji Srbije koristi NATO", rekao je Popović.

Govoreći o perspektivama snabdevanja Srbije gasom, Popović je, između ostalog, rekao da je projekat "Južni tok" trenutno zamrznut, ali da on veruje da će Rusija zajedno sa svojim evropskim partnerima pronaći način za pouzdanu isporuku gasa u zemlje Evrope, kao što je našla u slučaju "Severnog toka", kojim se Nemačka snabdeva gasom.

To bi, kaže Popović, čitavoj Evropi omogućilo energetsku bezbednost i stabilnost.

312
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nenad Popović (SNP) o NATO

Izvor: Kurir, 25.Maj.2016

...Popović je u intervjuu Interfaksu rekao da je će glavni cilj nove Vlade Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem biti poboljšanje životnog standarda građana kroz  ekonomske reforme.."Što se tiče spoljne politike, ona će biti usmerena ka očuvanju vojne neutralnosti i uspostavljanju najboljih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.